Tip
Turkije

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Türkiye Cumhuriyeti
Flag of Turkey.svg TurkishEmblem.svg
Turkije
Basisgegevens
Officiële landstaal Turks
Hoofdstad Ankara
Regeringsvorm Republiek
Oppervlakte 783.562 km² [1] (1,3% water)
Inwoners 71.517.100 (2008)[2]
80.694.485 (2013)[3] (103/km² (2013))
Overige
Volkslied İstiklâl Marşı (Onafhankelijkheidslied)
Munteenheid Turkse lira (TL)
UTC +2 (zomers: +3])
Nationale feestdag 29 oktober
Web | Code | Tel. .tr | TUR | 90
Topografie
Turkije

Algemeen

Turkije mag zich tegenwoordig met recht en rede één van de populairste vakantielanden ter wereld noemen. Turkije is dan ook een land waar u zich als reiziger altijd in thuis voelt. Het land beschikt over uitstekende badplaatsen, leuke en levendige steden en een mooi aanbod aan unieke bezienswaardigheden. Of u er nu voor kiest om een gewone citytrip te boeken naar Turkije of u geniet er van een lange strandvakantie, we zijn er van overtuigd dat u dit land en haar bevolking in uw hart zult sluiten. Het moet ook gezegd worden dat Turkije eigenlijk ook alles mee heeft. De vliegtijd is bijvoorbeeld beperkt terwijl in Turkije altijd de zon schijnt. Wie in eigen land de zon moet missen kan in slechts enkele uren tijd in een Turkse badplaats met een cocktail in de hand genieten van de warme zonnestralen die uw lichaam bedekken. Zoals gezegd, Turkije is een prachtig vakantieland die reizigers heel wat leuks te bieden heeft.

Veel mensen hebben hun eerste ontmoeting met Turkije in de hoofdstad Istanbul. Steeds vaker wordt deze bestemming immers aangeboden voor een citytrip. Hoewel u het op het eerste zicht misschien niet zou verwachten leent Istanbul zich hier perfect voor. De stad beschikt over prachtige bouwwerken zoals het Topkapi-paleis en natuurlijk ook de Aya Sofia die iedere bezoeker van de stad gezien moet hebben. Bent u niet meteen op zoek naar een vakantie vol cultuur, dan kunt u er ook voor kiezen om bijvoorbeeld op het Turkse Antalya te vliegen. Antalya is minder geschikt als citytripbestemming, maar beschikt wel over een prachtig strand en verschillende leuke en eigentijdse accommodaties die het heerlijk maken om er te verblijven. Wanneer u op zoek bent naar een rustige en ontspannende vakantie in een fijne badplaats bent u in Antalya ongetwijfeld aan het juiste adres.

Wanneer we zeggen dat Turkije één van 's werelds populairste vakantielanden is kunnen we niet anders dan zeggen dat Bodrum ongetwijfeld één van Europa's populairste badplaatsen is. Bodrum wordt dan ook niet voor niets meermaals het Saint-Tropez van Turkije genoemd. De prachtige stad in combinatie met het uitnodigende landschap en ingeklemd tussen de Egeïsche- en de Middellandse Zee zorgt deze plaats er voor dat iedere vakantieganger hier de tijd van zijn leven beleeft. Wie tijdens zijn vakantie 's avonds graag een stapje in de wijde wereld zet is hier eveneens aan het juiste adres. Bodrum beschikt over een bruisend nachtleven waar u als vakantieganger meer dan welkom bent.

Hoogtepunten

Naast de vele zon, zee en zandstranden biedt Turkije nog heel veel meer. Turkije is zeer veelzijdig heeft, naast een overweldigende natuur en landschap, vele bezienswaardigheden op het gebied van antieke theaters, kasteelruïnes, paleizen en grafmonumenten, met name doordat het meergodendom, het christendom, het jodendom en de islam imposante heiligdommen hebben achtergelaten. Ben je op vakantie in een van de vele badplaatsen, dan kun je zo met één van de vele georganiseerde tours mee naar deze attracties. Wil je veel zien, dan is een rondreis zeker aan te bevelen.

Daarnaast biedt Spanje schitterende bergketens in Cappadocië, bruisende steden zoals Istanbul en ontspanning aan de Middellandse Zee of bezoek je één van de bijzondere historische site. In Turkije kun je na een overheerlijke kumpir nagenieten van een kopje Turkse koffie. Of neem een bezoekje aan een Romeins bad in Efeze of de met zijn 11.500 jaren oudste tempel ter wereld, de Göbekli Tepe. Maar ook skiën in Antalya is er geen probleem: je staat gewoon 's ochtends op de lange latten en legt 's middags je handdoekje op één van de vele zandstranden.

Tanken

Diesel en LPG zijn iets duurder in Turkije. Euro 95 en Superplus zijn tot 6% goedkoper dan in Nederland. Alle brandstof is goed verkrijgbaar bij de Turkse tankstations. In Turkije is het gebruik van LPG steeds populairder geworden, daarom is het nu vrijwel overal verkrijgbaar. Voor het tanken van LPG heeft een Italië -nippel nodig. Bij de tankstations kunt u contant betalen, bij de meeste tankstations en in toeristische gebieden kunt u ook met uw creditcard betalen.
In grote steden en bij toeristische gebieden zijn de meeste tankstations 24 uur per dag geopend. Op andere plekken zijn de tankstations open van 06:00 uur tot 22:00 uur.

Tolwegen

Op de meeste snelwegen en enkele bruggen in Turkije moet u tol betalen. De hoogte van de tol is afhankelijk van uw vervoersmiddel. Verschillende soorten van vervoer zijn onderverdeeld in drie klassen. Klasse 1 is van toepassing als u reist met een motor, personenauto of minibusje. De tweede klasse is voor vrachtvervoer. Klasse 3 geldt voor een auto met aanhanger, zoals een caravan.

Bij de tolstations kunt u niet contact betalen. In 2013 is er een nieuw elektronisch betaalsysteem geïntroduceerd HGS genaamd. Reist u met 1 voertuig, dan is een vignet van ongeveer 2,- van toepassing. Als u met meerdere voertuigen reist moet u een prepaidkaart, TRY kopen van circa 6,- euro.

OP het vignet zit een chip met een saldo wat wordt uitgelezen bij een tolpoort. U kunt gewoon door de poort rijden, en hoeft dus niet meer te stoppen. Na het passeren van een tolpoort krijgt u een sms met daarin uw resterende saldo. Bij onvoldoende saldo moet u binnen 14 dagen na het passeren van de tolpoort het vignet opwaarderen. U kunt de vignetten kopen en opwaarderen in elk Turks postkantoor, bij demente banken en bij tankstations langs de snelweg. Om een vignet te kopen moet u uw kentekenbewijs en uw paspoort laten zien.

Insecten

Vooral in het zuidoosten van Turkije komt de malariamug voor. Deze mug brengt de ziekte malaria over en steek vooral 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend. Om schade te beperken kunt u voor vertrek in Nederland malariapillen halen. Ook is het slim om beschermende kleding te dragen. Gebruik op onbedekte huid een insect werend middel met DEET. Slaap onder een muskietennet. In de bergen van Turkije leven slangen en schorpioenen. Draag daarom tijdens een wandeling altijd dichte schoenen en beschermende kleding.

Controleer na uw wandeling uw bagage, slaapzak, kleding en schoenen op ongedierte. De meeste beten zijn ongevaarlijk, maar het is wel verstandig om na een beet een arts of apotheker te bezoeken. Hondsdolheid komt nog steeds voor in Turkije. Hondsdolheid is overdraagbaar door honden maar ook katten en vleermuizen. Als u bent gebeten neem dan direct contact op met een arts.

Kamperen

In Turkije vindt u de meest comfortabele campings aan de kust en in het westen. Bijna alle campings zijn voorzien van een restaurant en een privéstrandje. Op andere plekken in het land zijn de campings meestal wat eenvoudiger. Ook kunt u vaak bij hotels en pensions terecht met uw camper,caravan of tent. Zij verhuren vaak een klein stukje grond, tegen een kleine vergoeding. De kwaliteit van campings kan erg verschillen. Aan de kust vindt u de campings met de meeste voorzieningen, de campings in het binnenland bieden vaak wat minder voorzieningen. Luxekamperen is nog een onbekend fenomeen in Turkije.

Wildkamperen

Turkije is een groot land en daarbij is ook een groot deel heel dunbevolkt. Wildkamperen is legaal en het is een leuke manier om het land te verkennen. Toch is het niet overal toegestaan en in sommige gevallen is het ook af te raden. In natuurgebieden is wildkamperen vaak verboden. In het oosten van Turkije kan het wildkamperen ook gevaarlijk zijn, daar komen nog wilde wolven voor. Voordat u uw tentje opslaat is het slim altijd eerst bij de lokale bevolking te informeren en toestemming te vragen aan de eigenaar van het terrein

Ambassades

Nederlandse ambassade in Turkije
Turan Gunes Bulvari
Hollanda Caddesi 5
06550 Yildiz-Ankara
Telefoon:+90-312-409-1800
Website: turkey.nlembassy.org

Turkse ambassade in Nederland
Jan Evertstraat 15
2514 BS Den Haag
Telefoon: 070-3604912
Website: lahey.be.mfa.gov.tr

Turks consulaat in Rotterdam
Westblaak 2
3012 KK Rotterdam
Telefoon: 010-2012000
Website: turkishconsulate.nl

Turks consulaat in Deventer
Keizerstraat 8
7411 HG Deventer
Telefoon: 0570-688650

Kaart Turkije

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Turkije.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 31 december 2008 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)