Tip
Tsjechië

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tsjechië
Vlag van Tsjechië Wapen van Tsjechië
Tsjechië
Basisgegevens
Officiële landstaal Tsjechisch
Hoofdstad Praag
Oppervlakte 78.865 km² [1] (2% water)
Inwoners 10.436.560 (2011)[2]
10.177.300 (2013)[3] (129/km² (2013))
Overige
Nationale feestdag 28 oktober
Web | Code | Tel. .cz | CZE | 420
Topografie
Tsjechië

Algemeen

Wie Tsjechië zegt denkt natuurlijk ogenblikkelijk aan de Tsjechische hoofdstad Praag. Veel reizigers die er van houden om een citytrip te boeken zijn het er over eens dat Praag één van de mooiste steden van Europa is. Toch vormt Praag absoluut niet de enige reden om een bezoek aan Tsjechië op de planning te zetten. Tsjechië is een land dat u moet ontdekken. Eigenlijk zou u gewoon de auto moeten nemen en rondrijden. We zijn er van overtuigd dat u op deze manier heel wat bijzondere plaatsen en steden zult ontdekken waar u anders nooit bij had stilgestaan. Hoe mooi en uitnodigend Praag ook mag zijn, het zou niet rechtvaardig zijn om alleen deze stad in de bloemetjes te zetten. Ook andere prachtige steden zoals Český Krumlov, Telč en Kutná Hora verdienen het immers om aangehaald en vooral bezocht te worden.

Tsjechië heeft een beetje haar geschiedenis tegen. Hoewel het land er de voorbije jaren alles aan heeft gedaan om haar economie op te fleuren loopt dit nog niet meteen van een leien dakje. Eigenlijk is dit voor reizigers alleen maar goed nieuws, want we kunnen eigenlijk probleemloos besluiten dat Tsjechië één van de goedkoopste landen van Europa is. Of u er nu voor kiest om het Tsjechische binnenland in te trekken of u liever een citytrip onderneemt naar de hoofdstad Praag, u zult ongetwijfeld merken dat het prijsniveau hier veel lager ligt in vergelijking met andere Europese vakantiebestemmingen. Ook voor Praag geldt dat een verblijf er behoorlijk betaalbaar genoemd kan worden. Dit neemt niet weg dat de stad er voor heeft gekozen om flink wat geld te investeren in het toerisme waardoor u als reiziger ook hier kunt genieten van prachtige en luxueuze hotels.

Wilt u graag een bezoekje brengen aan Tsjechië, maar heeft u het niet zo begrepen op grote en vooral drukke steden? In dat geval heeft het land u nog heel wat extra's te bieden. Neem nu bijvoorbeeld het Reuzengebergte. In de zomer kunt u in het Reuzengebergte (op de grens van Tsjechië en Polen) prachtige wandelingen maken. U geniet er niet alleen van schitterende uitzichten, de kans dat u wilde dieren tegenkomt is er ook nog eens bijzonder groot. Wanneer u er voor kiest om niet in de zomer, maar in de winter naar Tsjechië af te reizen doet u er goed aan om uw ski's of snowboard mee te nemen. In de winter is de kans immers groot dat u in het Reuzengebergte heerlijk kunt wintersporten. De meer dan degelijke infrastructuur van de skigebieden zorgt er in ieder geval voor dat u hier over alles beschikt wat u ook maar enigszins kunt nodig hebben.

Er zijn zoals u ziet heel wat voordelen verbonden aan een vakantie in Tsjechië. Vooral prijsbewuste reizigers zal het goed doen om te weten dat Tsjechië een goedkoop land is dat toch heel wat te bieden heeft. Of u nu een liefhebber bent van cultureel erfgoed of u er liever voor kiest om de wijde Tsjechische natuur in te trekken, we zijn er van overtuigd dat u met volle teugen zult genieten van uw vakantie in dit in Centraal-Europa gelegen (vakantie)land.

Tolwegen

Op snelwegen en autowegen is een tolvignet verplicht voor auto's tot 3500 kg. Voor een aanhanger is een apart vignet nodig. Voor motoren hoeft u geen vignet aan te schaffen. Wegen waar geen tolvignet verplicht is , zijn te herkennen aan borden met het opschrift Bez Poplatku, of aan borden met daarop een doorgestreept vignet symbool. Reist u een week met een vignet dan kost dat u ongeveer 12 euro. Als u een vignet aan de grens van Tsjechië koopt, dan kan het zijn dat er 5 euro administratiekosten wordt gevraagd. Een vignet bestaat uit 2 delen. Het ene deel dient u rechtsonder op de voorruit te plakken en het andere deel bewaart u. Hier kan naar gevraagd worden. Oude vignetten moet u verwijderen, aangezien het verboden is om meer dan 1 vignet op uw voorruit te hebben. Vignetten kunt u kopen bij de grens, bij postkantoren en bij grote tankstations.

Tanken

Alle brandstoffen zijn hier goedkoper dan in Nederland, maar niet alles is even goed verkrijgbaar. Zo is Superplus 98 redelijk verkrijgbaar en Aardgas beperkt. LPG wordt bij zo'n 700 tankstations aangeboden. Voor het tanken van LPG heeft u wel een Italië nippel nodig. Bij alle tankstations kunt u contant betalen, en vrijwel overal ook met uw creditcard.
In en om grote steden zijn tankstations dag en nacht geopend. Op ander plekken zijn de tankstations meestal oen van 07:00-19:00. U mag maximaal 10 liter brandstof in een reservetankje eenden.

Winterbanden & Sneeuwkettingen

Vanaf 1 november tot 1 april zijn winterbanden verplicht. Dit is de periode dat de wegen veelal bedekt zijn met sneeuw en ijs. Deze periode kan worden verlengd en ingekort, afhankelijk van de weersomstandigheden. Winterbanden zijn ook buiten deze periode verplicht als het kwik daalt onder 4 graden of als er kans is op sneeuw en ijzel. Alle wegen met een rond bord, witte auto en een sneeuwvlok zijn wegen waar winterbanden verplicht zijn. Ongeacht het weer, en ongeacht of er sprake is van sneeuw of ijzel.
Banden met M+S, M.S of M&S worden als winterbanden gezien. De profiel diepte dient 4 mm te wezen, en alle vier de banden moeten winterbanden zijn.
Raakt u betrokken bij een ongeval op het moment dat u geen winterbanden heeft terwijl dit wel zou moeten, dan kunt u aansprakelijk worden gesteld voor het onnodig in gevaar brengen van andere weggebruikers

Winterbanden

 • Winterbanden zijn in Tsjechië verplicht van 1 november tot 1 april, let op deze periode kan aangepast worden als de weersomstandigheden dat vereisen.
 • Winterbanden zijn ook verplicht als het kouder is dan 4°C en als er sneeuw wordt verwacht.
 • Een rond blauw bord met een afbeelding van een auto en een sneeuwvlok betekent dat hier winterbanden verplicht zijn ongeacht de weersomstandigheden.
 • Banden types M+S, M.S. of M&S gelden als winterbanden.
 • Als u niet op winterbanden rijd terwijl dat eigenlijk wel moet kunt u aansprakelijk gesteld worden omdat u onnodig anderen in gevaar heeft gebracht.

Sneeuwkettingen

 • Sneeuwkettingen zijn alleen toegestaan als het wegdek volledig met sneeuw of ijs bedekt is. De Sneeuwkettingen mogen het wegdek niet beschadigen.
 • Sneeuwkettingen zijn altijd verplicht als dat wordt aangegeven met een rond blauw bord met daarop een autoband met sneeuwketting.
 • De maximumsnelheid in Tsjechië met Sneeuwkettingen is 50 km/h

Spijkerbanden

 • Het is in Tsjechië verboden om met spijkerbanden te rijden.

Auto huren

Vanaf 75 euro per week huurt al een kleine auto. Autoverhuurbedrijven bevinden zich in grote steden en op vliegvelden. U kunt er ook voor kiezen om een auto met chauffeur te huren. Dit kost natuurlijk wel extra. Om in Tsjechië een auto te huren moet u minimaal 21 zijn en een rijbewijs met foto hebben. Meestal moet u minimaal 2 jaar in het bezit zijn van dat rijbewijs. Soms is de minimumleeftijd voor het huren van een auto 25, of betaalt u een hogere prijs voor de verzekering als u jonger bent dan 25. Sommige verhuurbedrijven houden een maximumleeftijd van 70 jaar aan. Alleen met een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder kunt een auto huren. Met contant geld kunt u meestal niet de borg betalen. Let op, in Tsjechië is het verboden om het alcohol op te rijden, er geldt een zero-tolerance beleid.

Kamperen

Campings in Tsjechië zijn vaak eenvoudig. Ondertussen wordt er wel overal aan modernisering gewerkt. Op veel terreinen zijn de santairgebouwen en faciliteiten gerenoveerd of vernieuwd. Vaak worden de faciliteiten gedeeld met huurders van bungalows die ook bij de camping horen.

Eenvoudige maar nette plekken voor Campers komen er steeds meer. Dit zijn meestal plekken aan de rand van de bebouwde kom, met voorzieningen voor water, elektriciteit en het lozen van afvalwater. Tsjechische campings zijn door een nationaal systeem ingedeeld in 4 klassen. Deze klassen hangen niet af van de kwaliteit van de campings, maar geven het aantal faciliteiten van de camping aan. Het is streng verboden om in Tsjechië vrij te kamperen. Ook is het niet toegestaan om te slapen in een caravan of camper langs de openbare weg

Tradities

Tsjechië kent vele feesten die veelal uitbundig worden gevierd en nog steeds vele tradities uit de vroegere jaren. Tijdens deze officiële feesten lopen de vrouwen en kinderen er veelal nog in klederdrachten rond. Ga je naar Kaart Tsjechië, dan moet je zeker eens zo'n feest mee maken. Vooral de traditionele bruiloften in sprookjesachtige sferen zijn zeker de moeite waard om te bekijken. Of de "Meiboom", waar jaarlijks op de vooravond van 1 mei de mannen de strijd met elkaar aangaan om te kijken wie de hoogste boom kan omhakken.

Wintersport

Vooral voor de wintersport is Tsjechië zeer in trek. Wintersport staat over het algemeen bekend als een dure aangelegenheid, echter is wintersport in Tsjechië nog altijd zeer goed betaalbaar en vind je er heel veel goedkope en vooral leuke wintersportaanbiedingen. De 5 populairste skigebieden, welke liggen in het Reuzengebergte op de grens tussen Tsjechië en Polen, zijn allemaal toegankelijk met één skipas. Ook het après-skiën is nog altijd zeer goedkoop. Voor 50 eurocent heb je al een biertje en ook voor knoflooksoep, "palacinka" en andere traditionele Tsjechische maaltijd betaal je absoluut niet te veel en zeker veel minder dan in andere skilanden.

Anders dan de naam doet vermoeden is het Reuzengebergte niet eens hoog. De hoogste piek ligt op slechts 1.602 meter hoogte. Door de unieke samenkomst van het Oost-Europese landklimaat en het West-Europese zeeklimaat heeft het relatief lage gebergte toch een alpinistisch voorkomen en kan zich qua landschap meten met het echte hooggebergte elders in Europa. In de winter ligt er gegarandeerd sneeuw.

Kaart Tsjechië

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Tsjechië.


 1. (en) Verenigde Naties 2011
 2. (en) Laatste census 25 maart 2011 (via V.N.)
 3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)