Tip
Spanje

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Reino de España
Flag of Spain.svg Escudo de España (mazonado).svg
Spanje
Basisgegevens
Officiële landstaal Spaans
Hoofdstad Madrid
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Religie Rooms-katholiek 70,5% (2010)
Oppervlakte 505.992 km² [1] (1,04% water)
Inwoners 46.815.916 (2011)[2]
47.370.542 (2013)[3] (93,6/km² (2013))
Overige
Motto Plus ultra (Steeds verder)
Volkslied Marcha Real
Munteenheid Euro (EUR)
Nationale feestdag 12 oktober
Web | Code | Tel. .es | ESP | 34
Topografie
Spanje

Algemeen

Spanje is voor velen één van de meest favoriete vakantielanden ter wereld. Toegegeven, Spanje heeft dan ook werkelijk alles in huis om van uw vakantie een absoluut succes te maken. Het mooie aan Spanje is dat het land bulkt van de diversiteit. U kunt er voor kiezen om een heerlijk zon-, zee-, strandvakantie te beleven aan één van de Spaanse costa's, maar u kunt ook gewoon een reis boeken langs verschillende Spaanse steden. Namen als Valencia, Barcelona, Madrid en Sevilla klinken u ongetwijfeld bekend in de oren.

Door de jaren is Spanje ook een vakantieland geworden voor alle leeftijden. Jongeren leven zich uit in één van de vele uitgaanssteden of bezoeken een grootstad zoals de hoofdstad Madrid of Barcelona terwijl ouderlingen de rust en het gunstige klimaat van Benidorm opzoeken. Het klimaat is in ieder geval één van de vele grote troeven waarover Spanje beschikt. Spanje kan rekenen op verschillende klimaten die sterk afhankelijk kunnen zijn van de regio waarin u zich bevindt. Trekt u naar het binnenland, dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het klimaat hier grote verschillen kan vertonen. In de zomer lopen de temperaturen bijvoorbeeld niet zelden op tot 30 à 40 graden terwijl het hier in de winter tot 10 graden kan vriezen. De oostkust heeft wat dat betreft een veel milder klimaat en leent zich daardoor ook beter voor ouderlingen.

Wanneer u echt het hele jaar door zeker wenst te zijn van aangenaam warme temperaturen kunt u er voor kiezen om uw vakantie door te brengen op één van de Canarische eilanden. De temperaturen kunnen hier in de zomer oplopen tot ver boven de 30 graden (afhankelijk van eiland tot eiland) terwijl u tijdens de rest van het jaar rekening mag houden met temperaturen van 20 à 25 graden, ideaal dus om te overwinteren en de omgeving ziet er nog niet eens zo slecht uit. Eilanden als Tenerife en Lanzarote zijn niet voor niets echte toeristische trekpleisters.

Niet alleen zonnetoeristen, maar ook reizigers die houden van cultuur zijn in Spanje aan het juiste adres. Eerder hebben we reeds enkele bekende steden als met name Madrid en Barcelona genoemd. Allebei deze steden beschikken over verschillende culturele bezienswaardigheden om u tegen te zeggen. De bekendste bezienswaardigheid van Barcelona en meteen ook één van de bekendste van heel Spanje is natuurlijk de Sagrada Família, maar de stad heeft nog veel meer culturele pareltjes te bieden. Hetzelfde geldt voor steden als Madrid, Valencia en Sevilla die stuk voor stuk garant staan voor heel wat interessante bezienswaardigheden.

De populariteit van Spanje als vakantieland heeft er tot slot voor gezorgd dat het land vanuit heel Europa vlot bereikbaar is. Vooral in het hoogseizoen worden de belangrijkste toeristische plaatsen zeer frequent zo niet zelfs dagelijks aangevlogen. Wanneer u naar de Canarische Eilanden vliegt dient u er rekening mee te houden dat u soms een tussenlanding maakt, dit is echter niet altijd het geval. Veel mensen kiezen er ook ieder jaar opnieuw voor om met de wagen naar Spanje te trekken zodat u ook tijdens uw vakantie steeds van een optimale vrijheid geniet. Eén ding staat vast, bent u op zoek naar een heerlijk vakantieland met een fijn zomers klimaat en ontelbare mogelijkheden? Dan is Spanje ongetwijfeld iets voor u!

Tanken

Bij vrijwel elk tankstations kunt u contant of met uw creditcard betalen. Bij onbemande tankstations dient u rekening te houden dat er ook een borg van uw creditcard wordt gehaald. Dit kan een bedrag zijn tussen de 100 en 150 euro. Meestal krijgt u deze borg binnen een aantal dagen teruggestort maar dit kan ook tot wel 2 weken duren. De meeste tankstations zijn open van 7-22 uur. Grote tankstations , en tankstations bij grote steden en langs tolwegen zijn dag en nacht geopend. Euro 95, Superplus en Diesel zijn er goedkoper dan in Nederland. Let u erop dat in Spanje Gasolina benzine betekend en Gasoleo diesel is. Voor het tanken van LPG heeft u een 'euronozzle' nodig. Deze kunt u vaak lenen of kopen bij het tankstation

Tolwegen

Bijna alle autosnelwegen zijn in Spanje tolwegen. Reist u met een personenauto, motor of camper dan valt u onder klasse 1. Reist u met een aanhanger dan valt u onder de tweede klasse. Voor elke klasse, en voor elk traject gelden er andere prijzen. Bij Spaanse tolstations kunt u contant betalen, met uw creditcard en vaak ook met de Nederlandse bankpas. Dit kunt u zien doordat er borden staan met het Maestro-logo. Echter is dit niet overal en is het slim om altijd contant geld en een creditcard achter de hand te hebben. U kunt ook uw tol betalen door middel van een On Board Unit. Dit is een lastje wat in de auto wordt geplaatst en wordt uitgelezen op het moment dat u een tolpoortje passeert. Deze kastjes kunt alleen krijgen bij banken. Meer informatie hierover vindt u op viat.es.

Kamperen

Campings in Spanje zijn meestal goed verzorgde campings met goede faciliteiten. Spaanse campings zijn via een nationaal systeem ingedeeld in 4 klassen. Luxe, eersteklas, middenklas en eenvoudig. Welke klaas uw camping heeft wordt bij de receptie aangegeven. De klassen van de camping heeft niet zozeer met de kwaliteit te maken, maar meer met het aanbod van faciliteiten. Zo zijn er ook de Zona de acampada/area de acampada. Dit zijn eenvoudige plattelandscampings met minimale faciliteiten, zoals water. Ook is er wieling toezicht maar deze campings zijn wel erg goedkoop. Op de luxere campings vindt u centrale antennesystemen, telefoonaansluitingen, water en eigen afvoer op de standplaats. Dit vindt u vooral op campings die het gehele jaar geopend zijn.

Wildkamperen

Vrij kamperen is in Spanje niet verboden. Echter zijn er aantal dingen waar u op moet letten als u besluit om uw tent op te slaan buiten de gebaande paden. Zo mag u alleen wild kamperen als u toestemming heeft van een lokale autoriteit of van de landeigenaar. Vrij kamperen is verboden in nationale parken. Ook in de vrije natuur mag u kamperen, het ICONA (Instituto para la Conservacion de la Naturaleza) heeft een aantal delen van de natuur aangewezen waar wildkamperen mogelijk is.

Rookverbod

In Spanje geldt het rookverbod net als in Nederland. Roken is daarom niet toegestaan in openbare ruimtes zoals bars, restaurants, hotels en in het openbaar vervoer. In Hotels zijn er dikwijls wel kamers waar gerookt mag worden, maar dit mag maar maximaal 30% van alle kamers zijn.

Winterbanden

In Spanje bestaan geen algemene regels voor het gebruik van winterbanden en/of sneeuwkettingen. Wel bestaan er in Spanje wegen waar het voeren van sneeuwkettingen verplicht is. Wil je deze weg gebruiken dan moet je dus sneeuwkettingen monteren. Een alternatief is om de weg te ontzien, hoewel dit erg lastig kan zijn bij bijvoorbeeld bepaalde bergpassages.

Kaart Spanje

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Spanje.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 1 november 2011 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)