Tip
Rusland

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Российская Федерация
Rossijskaja Federatsija
Vlag van Rusland Wapen van Rusland
Rusland
Basisgegevens
Officiële landstaal Russisch
Hoofdstad Moskou
Regeringsvorm Federale republiek
Staatshoofd President Vladimir Poetin
Regeringsleider Premier Dmitri Medvedev
Oppervlakte 17.098.242 km² [1] (0,6% water)
Inwoners 143.436.145 (2010)[2]
142.500.482 (2013)[3] (8,3/km² (2013))
Overige
Volkslied Gimn Rossijskoj Federatsii
Munteenheid Roebel (RUB)
UTC +3 tot +12
Nationale feestdag 12 juni Onafhankelijkheidsdag
Web | Code | Tel. .ru | RUS | 7
Topografie
Rusland

Algemeen

We vertellen u geen geheim wanneer we zeggen dat Rusland zonder enige twijfel één van 's werelds machtigste landen is. Hoewel Rusland reizigers vaak een beetje afschrikt omwille van de enigszins agressieve sfeer die er soms in de lucht hangt is en blijft het een fantastisch land om te ontdekken. Verschillende Russische steden waaronder ook de hoofdstad Moskou zijn regelmatig gewaad in een duistere, donkere fog. Deze mist draagt bij aan de enigszins geheimzinnige sfeer die er hangt en zorgt er voor dat de donkere, communistische gebouwen nog beter tot hun recht komen. Voor veel Westerse reizigers zal dit ongetwijfeld vreemd aanvoelen, maar het zorgt er wel voor dat u een unieke blik kunt werpen op het Rusland van vandaag. De eerste kennismaking met dit uiterst communistische land is er meteen één die u niet snel zult vergeten.

De Russische hoofdstad Moskou is een stad die ongetwijfeld tot de verbeelding spreekt. Ook al bent u er nog nooit geweest, u heeft vast en zeker wel al eens beelden gezien die deze stad tot in de puntjes hebben uitgelicht. In Moskou valt voor reizigers heel wat te beleven. Er is natuurlijk het altijd weer even indrukwekkende nachtleven, er zijn de verschillende mogelijkheden om een hapje te eten, overdag kunt u lekker winkelen in één van de vele (luxueuze) winkels, maar u kunt er als toerist ook heel wat cultuur opsnuiven. Heel wat reizigers zullen in eerste instantie het hart van de stad willen bezoeken. Het zogenaamde Rode Plein is niet alleen het hart van de stad, het huisvest ook nog eens het bekendste gebouw van Rusland, namelijk het Kremlin.

Wanneer u van plan bent om Rusland te bezoeken dient u er rekening mee te houden dat dit land te kampen heeft met grote verschillen die seizoensgebonden zijn. Vooral het weer is in de wintermaanden niet zelden een spelbreker voor uw vakantie. De winters in Rusland zijn dan ook gemeen koud en erg donker. Vooral wanneer u van plan bent om lange wandelingen te maken door de Russische natuur doet u er goed aan om uw vakantie uit te stellen tot het voorjaar of de zomer. Alleen dan kunt u immers Rusland in volle glorie aanschouwen. Gaat u toch in de winter naar Rusland, wees er dan zeker van dat u voldoende warme kledij bij zich heeft. De temperaturen kunnen er radicaal onderuit gaan. In de Russische hoofdstad kan het in de winter bijvoorbeeld overdag eenvoudig 20 graden vriezen terwijl de temperaturen 's nachts nog verder onderuit gaan. Het moet gezegd, Moskou gehuld in een winters sneeuwtapijt heeft eigenlijk ook wel iets.

Het machtige Rusland mag dan wel veel reizigers afschrikken, eigenlijk is het verplichte kost voor iedere zichzelf respecterende reiziger. U kunt de wereld gezien hebben, maar wanneer u Moskou of Rusland in het algemeen aan u heeft laten voorbijgaan zult u altijd een belangrijk onderdeel van onze planeet missen. Het communistische regime is ook vandaag de dag nog duidelijk aanwezig in het straatbeeld en met bezienswaardigheden als het Rode Plein en het Kremlin kunt u eigenlijk niet anders dan op z'n minst eens een bezoekje te brengen aan Moskou. Wij hopen uw interesse in dit land te hebben gewekt en wensen u alvast een fijne vakantie in veelzijdig Rusland.

Tanken

Euro 95 en Diesel zijn in heel Rusland goed verkrijgbaar. Echter is het aantal tankstations buiten grote steden erg beperkt. Het s verstandig om een reservevoorraad brandstof bij u te hebben als u wat dieper het land in gaat. Een reservetankje mag u hier niet voor gebruiken, dat is verboden.
Euro 95, Superplus en Diesel zijn meer dan 50% goedkoper dan in Nederland. U kunt bij de tankstations contact betalen of met uw creditcard. De Visa card, Mastercard en American Express worden vrijwel overal geaccepteerd.
In en rond de grote steden zijn de tankstations vaak wel 24 uur per dag open. In de rest van het land gaan de pompen vaak rond 06:00 uur open en sluiten rond 20:00.

Elektrisch rijden

In veel Russische steden wordt subsidie toegekend aan eigenaren van elektrische auto's .In Moskou wil men zelfs alleen nog hybride en elektrische auto's als taxi's.
Moskou is daarom ook de stad met de meeste elektrische oplaadpunten, ookal zijn dat er niet veel. In de rest van Rusland kan het opladen van uw auto voor problemen zorgen omdat er nog maar weinig oplaadpunten zijn. Kijkt u daarom voor vertrek op chargemap.com voor de locaties van actuele oplaadpunten.

Tolwegen

In Rusland zijn de meeste wegen tolvrij. Maar vanaf 1998 wordt er op een aantal punten tol geheven. Dit gebeurt voornamelijk op de M4 bij Lipetsk. Verder kan er ook op andere wegen tol geheven worden. In de praktijk is dit niet wijdverspreid, maar met name in de regio Pskov zijn een een aantal secundaire wegen omgedoopt als tolwegen. De kosten van de tol varieert tussen de 1 en de 17 roebel per kilometer.
Op het moment wordt er door de autoriteiten een grote tolweg aangelegd op de 700 km tellende weg M10 tussen Moskou en St. Petersburg.

Kamperen

In Rusland hebben de campings maar weinig voorzieningen. Er zijn hotels en motels die buiten plekken hebben gereserveerd voor tenten, campers of caravans. In Rusland vindt u op campings vooral houten hutten, deze nemen de meeste ruimte in beslag waardoor er wieling ruimte over blijft voor tenten, campers of caravans.
De kwaliteit van Russische campings, of kempingi, is meestal niet zo goed. Luxekamperen is daar nog een onbekend begrip.
De houten huisjes zijn wel van alle gemakken voorzien, zoals een houten vloer, keukenblok met koelkast, espressoapparaat en comfortabel meubilair.
Wildkamperen wordt toegestaan, tenzij er iets anders is aangegeven. Vraag het de lokale bevolking als u twijfelt.

Reizen met de trein

Rusland kent het grootste spoorwegnet van de wereld, maar wordt voornamelijk gebruikt voor vrachtvervoer. Tussen Moskou en Sint Petersburg rijdt de hogesnelheidstrein Sapsan, deze reis duurt 3 uur en 45 minuten. Over het algemeen zijn de treinkaartjes redelijk geprijsd en zijn verkrijgbaar op het station, of tegen meerkosten bij uw reisagent.
U moet voor al uw treinreizen reserveren. Ook moet u bij vetrek uw treinkaartje en ook uw paspoort laten zien. De comfortable treinen hebben 4 klassen, de 1e-klas, 2e-, de 3e-klasse en ook 4e- klasse wagons. Als u reist met een slaaptrein moet u extra betalen voor service al s bed linen en handdoeken. U kunt ook kiezen tussen een vier persoons slaapcabine of een wagon met 24 slaapplaatsen.
Als u reist op 's werelds beroemdste traject, de Transsiberië Express, van Moskou naar Vladivostok, dan reist u met de meest comfortabele trein van het land. Voor toeristen is het verstandig om in groepsverband te reizen en goed op uw waardevolle bezittingen te letten. Op de meeste treinen is ook politie aanwezig.

Ambassades

Nederlandse ambassade in Rusland
Kalashny Pereulok 6
131000 Moskou
Telefoon: +7-04957972900
Website: rusland.nlambassade.org

Ruslandse ambassade in Nederland
Andries Bickerweg 2
2517 JP Den Haag
Telefoon: 070-3468888
Website: rusembassy.nl

Russisch consulaat in Den Haag
Scheveningseweg 2
2517 KT Den Haag
Telefoon: 070-3646473
Website: ambru.nl

Kaart Rusland

Google Maps
Bing Maps
Mapquest


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 14 oktober 2010 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)