Tip
Portugal

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
República Portuguesa
Vlag van Portugal Wapen van Portugal
Portugal
Basisgegevens
Officiële landstaal Portugees
Hoofdstad Lissabon
Regeringsvorm Republiek
Oppervlakte 92.212 km² [1] (0,5% water)
Inwoners 10.282.306 (2011)[2]
10.799.270 (2013)[3] (117,1/km² (2013))
Overige
Volkslied A Portuguesa
Munteenheid Euro (EUR)
Nationale feestdag 10 juni
Web | Code | Tel. .pt | PRT | 351
Topografie
Portugal

Algemeen

Lissabon, de Azoren, brede stranden, Portwijn en een heerlijk klimaat, we hebben het natuurlijk over Portugal! Portugal is een vakantieland die stevig moet opboksen tegen grote broer Spanje. Deze laatste geniet een nog grotere populariteit waardoor er vaak eerder voor wordt gekozen om naar Spanje af te reizen dan naar Portugal. Toch zou het onterecht zijn om te zeggen dat Portugal haar gasten niet veel te bieden heeft, want dat is wel het geval. Laat ons beginnen bij de hoofdstad Lissabon, een bestemming die vooral als citytrip maar wat vaak wordt geboekt en daarbij niet alleen door ouderlingen, maar ook jongeren vinden steeds vaker de weg naar de o zo verrassende Portugese hoofdstad.

Wanneer u Lissabon voor het eerst ontdekt zult u al snel merken dat de stad uit twee delen bestaat. Er is enerzijds de oude stad die voor toeristen ongetwijfeld het interessantst is en daarnaast is er nog de nieuwe stad die we eigenlijk perfect kunnen aanzien als het zakencentrum van Portugal. De Portugese zakenwereld heeft zich hier gemanifesteerd en zorgt dan ook steevast voor een opzwepende drukte, vooral tijdens weekdagen. In het weekend zijn de rollen vaak omgedraaid en is het drukker in de oude stad. Opmerkelijk, maar zeker iets om rekening mee te houden wanneer u tijdens uw citytrip naar Lissabon toch ook een beetje van de rust en stilte wilt proberen te genieten.

Lissabon leent zich in Portugal perfect als uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan enkele van de leukste plaatsen die het land te bieden heeft. Vanuit Lissabon staat u bijvoorbeeld in een mum van tijd in de gemeente Cascais. Cascais is één van de leukste plaatsen in Portugal om uw strandvakantie door te brengen. Iedere zomer, maar ook in het voor- en najaar wordt dit strand drukbevolkt door zowel Portugezen als reizigers uit het buitenland die op zoek zijn naar een leuke, aangename plaats om hun strandvakantie door te brengen. De nabijheid van Lissabon zorgt er daarbij voor dat een strandvakantie perfect gecombineerd kan worden met de nodige dosis cultuur. Wilt u echt de sfeer van de Portugese geschiedenis proeven, dan is ook een bezoekje aan Sintra zeker een aanrader.

Hoewel de Portugese eilanden misschien iets minder bekendheid hebben dan bijvoorbeeld de Griekse eilanden lenen ook deze zich perfect voor een uitgebreide vakantie. U kunt er voor kiezen om de eilandengroep van de Azoren te bezoeken, maar ook het eiland Madeira verwelkomt ieder jaar heel wat nieuwsgierige toeristen. Tot slot willen veel reizigers natuurlijk graag weten welk weerbeeld ze in Portugal mogen verwachten. Portugal is wat dat betreft eveneens het kneusje in vergelijking met buurland Spanje. De temperaturen lopen er zelden zo hoog op als in het Zuiderse buurland het geval is en er valt over het algemeen gezien ook iets meer neerslag, al moet u dat vooral in de zomermaanden met een korreltje zout nemen.

Vooral wie een bezoek brengt aan de Algarve streek zal in de zomer niet veel regen moeten verwachten. Over het algemeen kan worden aangenomen dat in de regio van Porto de meeste neerslag valt, maar ook die regen valt vooral in het najaar waardoor het uw zomers humeur waarschijnlijk niet zal beïnvloeden! Op de Portugese eilanden heersen hoe dan ook de lente en de zomer waardoor deze zich perfect lenen voor een deugddoende lange of middellange (strand)vakantie. Zoals u ziet mag Portugal dan wel een beetje in de schaduw staan van Spanje, toch heeft ook dit Zuiderse vakantieland u heel wat moois te bieden. De vele mogelijkheden in combinatie met interessante last minute promoties die het hele jaar door worden gehouden zouden u ongetwijfeld moeten kunnen overtuigen om Portugal te bezoeken.

Tanken

Alle brandstof behalve LPG is in Portugal overal goed verkrijgbaar. Ook is alle brandstof goedkoper in Portugal dan in Nederland. Aardgas is bij slechts 2 tankstations verkrijgbaar. Bij vrijwel alle tankstations kunt u contant betalen en met uw creditcard betalen. Vaak worden er dan wel transactiekosten berekend. Langs de snelwegen en bij grote steden zijn de tankstations dag en nacht geopend. Op ander plekken gaan de tankstations open om 6 of 7 uur en sluiten ze tussen 21 en 23 uur. Vaak is het mogelijk om na sluitingstijd nog te tanken met een creditcard of een pinpas. LPG is over het algemeen goed verkrijgbaar in Portugal. Kijk voor tanklocaties op mylpg.eu. Voor het tanken van LPG in Portugal heeft u een Italië nippel nodig. In de toekomst stapt Portugal over op de euroconnector.

Auto huren

Vanaf 35euro per dag of 150euro per week kunt u in Portugal een auto huren. Als u ouder bent dan 19 jaar kunt u een auto huren. U moet ook in het bezit zijn van een rijbewijs. Soms moet u ouder zijn dan 25 jaar om een auto te kunnen huren. Anders dan kan het zijn dat uw verzekering duurder wordt als u jonger bent dan 25 jaar. Alleen met een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Meestal wordt contant geld niet als borgsom aangenomen. Op een aantal tolwegen kunt alleen elektronisch betalen. Zorg er daarom bij het huren van een auto voor dat de auto is uitgerust met een kastje voor de registratie van de tolwegen.

Rookverbod

Sinds 1 januari 2008 geldt in de meeste restaurants en cafés in Portugal een rookverbod. Het is verboden om te roken in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer. In sommige uitgaansgelegenheden en hotels is het wel toegestaan om te roken maar alleen als het een afgesloten ruimte betreft met een luchtverversingssysteem.

Tolwegen

Op verschillende wegen in Portugal moet u tol betalen. Op sommige trajecten kan dit alleen electronisch. Deze tolwegen worden aangeduid met Electronic toll only of Portagem electronica. Wanneer u geen tol betaald bij deze poorten riskeert u een boete die kan oplopen tot 125 euro. Sinds Juli 2012 is er een speciaal betalingssysteem voor buitenlandse toeristen. U betaalt dan met uw creditcard, die samen met uw kenteken wordt genoteerd. Voor dit Easytoll systeem moet u zich van tevoren aanmelden. Een andere manier is betalen met een Toll Card. Dit zijn pre paid kaarten van 5,10,20 of 40 euro. Deze kaart dient u te activeren. De Toll card is te koop bij postkantoren, tankstations en sommige hotels. Als u niet langer dan 5 dagen gebruik wilt maken van de tolwegen dan kieser u voor Toll Service. Dit is een ticket die u 3 tot 5 dagen kunt gebruiken. Indien u langere tijd in Portugal verblijft kunt u het beste kiezen voor een Via Verde Visitors kast. Dit elektronische kastje wordt in de auto gemonteerd en hiermee wordt automatisch betaald.

Kamperen

Er zijn verschillende soorten campings in Portugal. Zo zijn er campings van particulieren, kampeerclubs en de gemeente. De campings op gemeenteterrein zijn eenvoudig en hebben weinig faciliteiten. Portugese campings zijn via een nationaal beoordeling systeem ingedeeld. De vier klassen worden met sterren aangegeven. De sterren staan niet voor kwaliteit maar voor het aantal faciliteiten dat de camping biedt. Een 'P' bij de sterren staat voor een particuliere camping. Vrij kamperen mag alleen met toestemming van de eigenaar van het land. Vrij kamperen is sowieso verboden binnen de bebouwde kom en in gebieden waar beschermd drinkwater is. Campings in Portugal worden goed bewaakt, en vaak is dit ook zichtbaar.

Geografie

Portugal is 218 km breed en 561 km lang, met een totale oppervlakte van 88.889 km². De Atlantische kuststrook heeft een totale lengte van 832 km en de gemeenschappelijke landsgrens met Spanje is 1.215 km lang. Daarnaast hebben de 9 eilanden die tot de Azoren behoren een totale oppervlakte van 2.355 km² en de archipel van Madeira een totale oppervlakte van 741 km². De Azoren liggen op ongeveer 2 uur vliegen van het vaste land van Portugal, terwijl het vanaf Madeira ongeveer 1,5 uur vliegen is.

Kaart Portugal

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Portugal.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 21 maart 2011 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)