Tip
Oostenrijk

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Oostenrijk
Vlag van Oostenrijk Wapen van Oostenrijk
Oostenrijk
Basisgegevens
Officiële landstaal Duits (regionaal ook Sloveens, Kroatisch en Hongaars)
Hoofdstad Wenen
Oppervlakte 83.871 km² [1]
Inwoners 8.032.926 (2001)[2]
8.221.646 (2013)[3] (98/km² (2013))
Overige
Munteenheid euro (EUR)
Web | Code | Tel. .at | AUT | 43
Topografie
Oostenrijk

Algemeen

Oostenrijk is een land dat zich perfect leent voor een vakantie relatief dicht bij huis. Nederland onderhoudt uitstekende verbindingen met de belangrijkste Oostenrijkse luchthavens waaronder die van Wenen, Salzburg, Innsbruck, Linz, Graz en Klagenfurt. Wanneer u vanuit Amsterdam naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen vliegt dient u bijvoorbeeld slechts rekening te houden met een beperkte vliegtijd van amper 1 uur en 45 minuten. De luchthaven van Wenen is terug te vinden op een afstand van zo'n 18 kilometer van het centrum van de stad waardoor u snel uw accommodatie kunt opzoeken. Nu we het toch over Wenen hebben kunnen we u maar beter meteen kennis laten maken met wat deze mooie stad u allemaal te bieden heeft. Wenen wordt in eerste instantie aanzien als het “shoppingparadijs” van het land. Hier bevinden zich verschillende prachtige, maar vooral ook erg dure winkels waar u erg mooie aankopen kunt doen.

Bent u vooral van plan om een bezoek aan Wenen te brengen omwille van de culturele mogelijkheden van de stad? In dat geval loont het de moeite om kennis te maken met de verschillende musea, waaronder het Kunsthistorisches Museum Wien en kunt u een tochtje maken langs de verschillende prachtige paleizen die in de stad terug te vinden zijn. Wenen is en blijft natuurlijk ook vooral de stad van Mozart en daar zijn vandaag de dag nog verschillende sporen van terug te vinden. Doorheen de stad zijn verschillende woningen van de familie Mozart terug te vinden die absoluut een bezoekje meer dan waard zijn. Tot slot zijn ook de Lipizzaner paarden van de Spaanse Rijschool wereldberoemd en loont het absoluut de moeite om hier even wat tijd voor uit te trekken.

Hoewel Wenen natuurlijk een prachtige stad is die reizigers heel wat moois te bieden heeft valt er in Oostenrijk nog heel wat meer te beleven. In de zomer kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het zogenaamde Donaudal. Het Donaudal staat bekend omwille van de wijnbouw en natuurlijk ook, door het op de UNESCO Werelderfgoedlijst terug te vinden Melk. De abdij die hier terug te vinden is, is absoluut een bezoekje waard. Wilt u graag meer van Mozart te weten komen en wilt u graag de stad ontdekken waar deze uitmuntende muzikant is geboren? In dat geval moet u naar Salzburg, een stad die zowel in de zomer als in de winter heel wat reizigers verwelkomt. U kunt Salzburg bovendien (net als Innsbruck) perfect gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoekje aan één van de vele wintersportgebieden in de Alpen.

Ieder winter opnieuw is Oostenrijk dan ook niet voor niets het strijdtoneel van duizenden wintersporters van over heel Europa die speciaal naar hier komen afgezakt om er hun wintersportvakantie door te brengen. De Oostenrijkse skigebieden staan bekend om hun losse en vooral vriendelijke sfeer, hun uitmuntende après-ski en natuurlijk niet te vergeten hun prachtige en goed onderhouden skipistes die terug te vinden zijn in een mooie, rustgevende omgeving die zo lijkt weggeknipt uit een sprookje. Tel daar de uitgebreide infrastructuur van de skigebieden bij op en alle elementen zijn aanwezig om u een onvergetelijke wintersportvakantie te bezorgen.

Brennerspas

Aangezien Oostenrijk een autosnelweg heeft die dwars door de bergen gaat van Noord tot Zuid (de zogeheten Brennerspas) en het de enige Alpenpas is waarbij de gehele weg een autosnelweg is, is het er vaak erg druk. Hoewel vele vakantiegangers graag zouden zien dat het wegennetwerk nog verder wordt uitgebreid, zijn de lokale Alpenbewoners hier fel op tegen en wil de overheid vooral hun eigen bewoners tevreden houden en worden er geen nieuwe wegen gebouwd. Wel worden bestaande wegen uitgebreid of vernieuwd om er zo voor te zorgen dat er een optimale doorstroming ontstaat.

Tolwegen

Met een voertuig lichter dan 3500kg is in Oostenrijk een tolvignet verplicht. Weegt uw voertuig met combinatie meer dan 3500 kg dan is een GO-box verplicht. Voor een aanhanger heeft u een apart vignet nodig. Het vignet dient u op een goed zichtbare plek te plaatsen. Op uw voorruit mogen maximaal 2 Oostenrijkse vignetten zitten. Oude vignetten dient u te verwijderen. Als u het vignet niet goed zichtbaar plaats riskeert u de kans op een boete. Een vignet kunt u kopen aan de grens, of in Duitsland bij de ADAC. Ook is het vignet verkrijgbaar bij tankstations en postkantoren nabij de Oostenrijkse grens, Voor een vignet van 10 dagen betaald u 8,50, een vignet voor 2 maanden kost 24,80. Op Sondermautstrecken betaald u ook tol. Dit zijn delen van het Oostenrijkse hoofdwegennet waarvoor specifiek tol betaald moet worden. U kunt hier niet gemakkelijk reizen zonder vignet. Bij tolpoortjes betaald u contant of met de creditcard. Ook kunt u met contant geld betalen bij de betaalautomaten

Tanken

Alle brandstof, met uitzondering van PG is in Oostenrijk tot wel 25% goedkoper als in Nederland. Als u een oudere auto heeft die loodhoudende benzine nodig heeft dan kunt u bij tankstations een loodvervangend middel kopen om aan de brandstof toe te voegen. Voor het tanken van LPG is de Italië nippel nodig. Kijk voor LPG tanklocaties op mylpg.eu. In Oostenrijk mag een tankstation maar 1 keer per dag (om 12:00) hun brandstofprijzen verhogen, prijsverlaging mag wel de hele dag. Zo kan het voorkomen dat u meestal 's ochtends goedkoper tankt dan s'middags. Bij de tankstations kunt u contant of met uw creditcard betalen. Langs de snelweg en rond grote steden, zijn tankstations meestal 24 uur open. Op andere plekken zijnd e openingstijden van 8-20 uur.

Kamperen

De campings in Oostenrijk zijn van een goede kwaliteit. Veel campings hebben luxe sanitair en wastafels met warm water, wascabines en familiecabines of combi's. Ook voorzieningen als een wateraf- en aanvoer, tv- en zelfs telefoonaansluitingen zijn niet zeldzaam. De ANWB heeft alle campings in Oostenrijk beoordeeld en meer dan 40% van alle campings krijgt het cijfer 8 of hoger. Dit is heel bijzonder. Zelf kent Oostenrijk geen nationaal beoordelingssysteem. Vrij kamperen mag u alleen als u toestemming heeft van de eigenaar. U mag in de staatsbossen kamperen als u toestemming heeft van de overheid.

Winterbanden

Vanaf 1 november tot en met 15 april zijn winterbanden verplicht met winters weer. Winterse omstandigheden zijn als de weg is bedekt met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. De winterbanden moeten op alle wielen zitten. Dit geldt ook voor een aanhanger. Alleen banden met de tekens M+S (of M&S, M/S, M-S etc.) worden als winterbanden gezien. De profieldiepte moet minimaal 4 mm zijn. Banden met een minder diep profiel worden beschouwd als zomerbanden, zelfs als ze voorzien zijn met het M+S symbool. Wanneer de hele weg is bedekt met sneeuw of ijs dan kan het ook voorkomen dat sneeuwkettingen moeten worden toegepast. Op het moment dat u betrokken raakt ij een ongeval, en u heeft geen winterbanden, dan bestaat de kans dat u aansprakelijk wordt gesteld voor het in gevaar brengen van de andere weggebruikers.

Winterkamperen

Ook in de winter kunt u in Oostenrijk goed terecht om te kamperen. Veel campings die in de zomer zijn geopend, zijn ook open in de winter. De meeste wintercampings vindt u in de populaire wintersportgebieden. Voornamelijk in Vorarlberg, Tirol en het Salzburgerland. Oostenrijkse campings bieden veel comfort wanneer u kampeert tijdens een wintersportvakantie. Soms kunt u zelfs een aansluiting krijgen op een ringgasleiding. Het is verstandig om op tijd te reserveren. Vooral in wintersportgebieden kunne campings vaak volgeboekt zijn.

Kaart Zweden

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Oostenrijk.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 15 mei 2001 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)