Tip
Hongarije

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Hongarije
Vlag van Hongarije Wapen van Hongarije
Hongarije
Basisgegevens
Officiële landstaal Hongaars
Hoofdstad Boedapest
Oppervlakte 93.027 km² [1] (0,7% water)
Inwoners 9.982.000 (2011)[2]
9.939.470 (2013)[3] (106,8/km² (2013))
Overige
Munteenheid Forint (HUF)
Nationale feestdag 20 augustus, Sint Stefanus
Web | Code | Tel. .hu | HUN | 36
Topografie
Hongarije

Algemeen

Hongarije is een land in Centraal-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en grenzend aan Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië.

Hongarije is een land van clichés. Iedereen die beslist om een reis te ondernemen naar Hongarije heeft een bepaald beeld voor ogen die veelal niet overeenkomt met de realiteit. Om te beginnen staat Hongarije bekend als een grauw en vaak koud land, maar de werkelijkheid is anders. Wanneer u in de zomer besluit om op reis te gaan naar Hongarije kunt u doorgaans rekenen op aangename, zomerse temperaturen. Sterker nog, vaak klimmen de temperaturen naar hogere waarden dan in Nederland. Temperaturen van 25 à 30 graden komen er niet zelden voor, zelfs in de gebieden ten westen van de Donau die over het algemeen een stuk hoger liggen kan het in de zomer aangenaam warm worden. Iedere zomer opnieuw is het dan ook aan het Balatonmeer, het grootste meer van Europa, heerlijk vertoeven.

Hongarije is in onze regio's vooral in de winter een flink stuk populairder. Grote delen van Hongarije (en dan vooral in het noorden van het land) krijgen het in de winter zwaar te verduren. Ook wat sneeuw betreft wordt het land doorgaans goed bedeeld. Over het algemeen ligt er in het noorden van het land, namelijk in de regio's van Matra en Bükk zo'n 30 dagen sneeuw per jaar. Wanneer u de bergen intrekt klimt het aantal dagen sneeuw aanzienlijk. Algemeen wordt aangenomen dat er op de hoogste toppen van Hongarije zo'n 100 dagen per jaar sneeuw ligt. In dit gebied wordt dan ook alles behalve verrassend vaak aan wintersport gedaan tijdens de koude wintermaanden. Wanneer u op zoek bent naar een degelijke en vooral goedkope wintersportbestemming komt Hongarije zonder enige twijfel in aanmerking.

Hongarije is natuurlijk ook het land van één van de mooiste hoofdsteden van Europa, namelijk Boedapest. Niet zelden wordt deze stad door bezoekers de parel van het oosten genoemd. Zoals u ongetwijfeld weet bestaat Boedapest uit twee delen, namelijk Boeda en Pest. In Boeda is vooral het unieke zicht op het Vissersbastion een warme aanrader. In Pest bent u dan weer haast verplicht om een bezoek te brengen aan het imposante parlementsgebouw aan de Donau en natuurlijk mag ook de beroemde Vajdahunyadburcht niet op uw lijstje ontbreken.

Liefhebbers van watersporten krijgen in Hongarije verschillende mogelijkheden voorgeschoteld. Het 596 vierkante kilometer grote Balatonmeer waarvan eerder in dit artikel reeds sprake was staat toe om per boot te worden ontdekt. Let wel, eigenaars of liefhebbers van een jetski dienen er rekening mee te houden dat deze vaartuigen op het meer niet worden toegelaten. Sterker nog, in heel Hongarije is er slechts één plaats waar jetskiën wordt toegestaan en dat is op de Tisza rivier. Let wel, deze plaats is niet alleen populair bij jetskiërs, maar ook bij vissers. Voor u het weet wordt uw jetski dus aan de haak geslagen.

Zoals u ziet is Hongarije een land die vakantiegangers heel wat leuks te bieden heeft. Of u nu in de winter of in de zomer naar dit land wenst af te reizen, er valt altijd wel wat te beleven. De Hongaarse hoofdstad Boedapest is daarnaast ook nog eens een unieke bestemming voor een leuke en boeiende citytrip waardoor u werkelijk het hele jaar door een bezoek kunt brengen aan Hongarije.

Tolwegen

Voor het rijden over autowegen is een vignet verplicht. Dit heet ook wel het e-vignet of e-Matrica. Controle gaat niet via het vignet zelf, maar via uw kenteken.
Alle snelwegen in Hongarije (alle wegen met een M) zijn tolwegen. De wegen om een stad zijn vaak vrijgesteld als tolweg.
Voor een personen met of zonder aanhanger en alle andere voertuigen tot een gewicht van 3500 kg valt u in Klasse D1 en betaalt u voor een weekvignet 12 euro. Reist u met een camper of bus, dan valt u onder categorie B2 en betaalt u voor een weekvignet 45 euro.
In Hongarije zult u geen tolhokjes vinden. Voordat u een snelweg/tolweg oprijdt dient u al te hebben betaald. Dit kan bij de grensovergang, bij bijna elk tankstation en bij verkoopadressen van de beheerder van de snelweg.
Als u tol heeft betaald ontvangt u een bonnetje als bewijs van betaling. Dit bonnetje geldt als vignet. U koopt hiermee als het ware het recht om gebruik te maken van de snelweg. Vervolgens wordt uw kenteken genoteerd en in het computersysteem ingevoerd. U kunt ook vooraf een e-vignet kopen via virpay.hu.

Tanken

Brandstof is in Hongarije goedkoper dan in Nederland. Zo is Euro 95 tot wel 24% goedkoper. LPG is echter 6% duurder dan in Nederland.
Tankstations zijn geopend van 6:00 tot 20:00 en u kunt overal contant betalen maar ook met uw creditcard. In en rond grote steden zoals Boedapest zijn tankstations wel 24 uur per dag open.
Het is verboden om zelf een tankje reservebrandstof mee te nemen.
LPG is duurder dan in Nederland, en is bij ongeveer 700 tankstations te krijgen. U heeft wel een Italië nippel nodig om te kunnen tanken.
Aardgas is zeer beperkt verkrijgbaar. Voor aardgasvulstations kijkt u op cngeurope.com.

Kamperen

De kwaliteit campings in Hongarije zijn over het algemeen matig. Een aantal campings beschikken wel over modern sanitair, maar bij de meeste campings is het sanitair niet van een hoge kwaliteit.
Via een nationaal systeem worden de campings ingedeeld. Er zijn vier categorieën waarin een camping kan worden ingedeeld. In de eerste en tweede categorie is een kampeerplek ongeveer 45m2, en is de campinghouder niet verplicht om warm water aan te bieden. OP campings van de derde en vierde categorie is uw campingplek ongeveer 70m2, maar dit kan ook afwijken. Tevens vindt u op deze campings wel warm water en zijn er voldoende elektrische aansluitingen.
Wild kamperen is in Hongarije verboden.

Hondsdolheid

Let goed op als u gaat wandelen of als u kampeert in de natuur. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans van een tekenbeet door beschermende kleding en schoeisel te dragen en een insectenwerend middel op onbedekte huid te smeren
In Hongarije komt ook tekenencefalitis voor. Dit is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Dit wordt ook overgebracht door teken. Vanaf april tot en met november zijn de teken op hun actiefst en is het risico op gebeten te worden het grootst. Tekenencefalitis kan ook worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen en geiten. U wordt geadviseerd om geen producten te gebruiken die gemaakt zijn van rauwe kazen.
Hondsdolheid komt ook nog steeds voor in Hongarije. Wanneer u gebeten wordt door een hond, kat, vleermuis of vos dient u direct contant op te nemen met een arts.

Medische zorg

Natuurlijk dient u altijd een goede reisverzekering af te sluiten voordat u op vakantie gaat. Gelukkig is de medische zorg in Hongarije over het algemeen goed. Houd er rekening mee dat u misschien contant moet betalen voor medische zorg. Wanneer u onverhoopt moet worden opgenomen in een ziekenhuis of medisch-specialistische zorg nodig heeft, dan kunt u het best direct contact opnemen met uw verzekering.
Apotheken zijn open van 08:00 tot 18:00 uur. Ook is er buiten deze openingstijden altijd een 24-uurs apotheek open.
Het is verstandig om altijd en voorraadje van uw eigen medicijnen mee te nemen op reis. Let u er wel op dat als uw medicijnen onder de Opiumwet vallen, u dan verplicht bent om een medische verklaring bij u te hebben. Deze is tot 30 dagen na vertrek geldig, en moet minimaal 4 weken voor vertrek worden aangevraagd

Wijn

Hongarije heeft een rijke wijngeschiedenis. De Romeinen teelden hier al druiven om wijn van te maken. In de middeleeuwen was Hongarije een welvarend land met koningshuizen die zich de wijn goed lieten smaken. In die periode werden de Tokaj-wijnen ontwikkeld, die nog populair zijn. Tokaj wijnen hebben een goudgele kleur en geconcentreerde smaak, die verkregen wordt door 'edele rotting'. Hierbij tast een schimmel de druiven aan, waardoor een sterke, zoete smaak verkregen wordt. Ten tijde van het communisme in de vorige eeuw werden deze Tokaj wijn en de zogenaamde stierenbloedwijn (een iets zurige, fruitige rode wijn) door de staat geproduceerd, met een matig resultaat. Na de liberalisering van de economie in 1990 is Hongarije weer een land waar lekkere wijn geproduceerd wordt en waar volop ruimte is voor experimenten.

Hongarije heeft 22 wijndistricten. De belangrijkste zijn Villány, Tokaj Sopron, Eger, Szekszárd en de regio rondom het Balatonmeer. Iedere regio heeft zo zijn eigen kenmerken als het gaat om de bodem, het klimaat en de druivensoorten. Hongarije heeft een interessante mix van in- en uitheemse druivensoorten. Een van de bekendste Hongaarse druivenrassen is de Furmint, een witte druif met fruitige eigenschappen. Een andere Hongaarse druivensort is de Cserszegi fuszeres, een kruidige wijn met een zoetje. Ook worden er uitheemse soorten gekweekt, zoals de Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. Iedere wijn heeft hier 80% van de Hongaarse wijnen is wit. Het land staat dan ook internationaal bekend om de droge witte wijnen. De rest van de wijn is vooral rood, maar er wordt ook rosé en mousserende witte wijn gemaakt.

Corruptie

U zult op deze wegen daarom - naast andere toeristen - vooral veel dure Hongaarse sport- en of zakenauto's tegenkomen die u met een noodgang inhalen. Dit kan doordat er nog steeds veel corruptie is binnen de verkeerspolitie en de rijken die dagelijks op deze snelwegen rijden de politie in hun binnenzak hebben. U als toerist en vakantieganger bent echter een gewild doelwit en de politie zal niet schromen open en zonder schaamte te vragen of er handje contantje afgerekend kan worden; zonder bonnetje of bekeuring.

Ambassades

Nederlandse ambassade in Hongarije
Füge utca 5-7
1022 Boedapest
Telefoon: +36-13366308
Website: hungary.nlembassy.org

Hongaarse ambassade in Nederland
Hogeweg 14
2585 JD Den Haag
Telefoon: 070-3500404
Website: mfa.gov.hu/emb/hague

Kaart Hongarije

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Hongarije.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 1 oktober 2011 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)