Tip
Engeland

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Engeland
Vlag van Engeland Royal Arms of England (1198-1340).svg
England in the UK and Europe.svg
Geografie
Hoofdstad Londen
Oppervlakte 130 395 km²
Bevolking
Bevolkingsdichtheid 377
Talen Engels
Overig
Tijdzone UTC 0 (zomer +1)

Algemeen

Maar liefst 47 traditionele graafschappen kent Engeland, die nog uit de Middeleeuwen stammen. Om er een paar te noemen: North Yorkshire, Cumberland, Kent en Norfolk. Deze onderverdeling wordt tegenwoordig niet meer gebruikt als bestuurlijke indeling, maar vormde wel de basis voor het huidige systeem van regionale overheden. Officieel heet Engeland het Verenigd Koninkrijk. Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales maken ook deel uit van deze soevereine staat.

Londen, de hoofdstad van Engeland is ongetwijfeld de meest bekende stad van dit Europese land. Deze miljoenenstad waar het parlement staat ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen. Neem de typische dubbeldekkerbus door het centrum, probeer nog de oude, traditionele rode telefooncellen te vinden die her en der verspreid in de stad staan of bezoek het National Gallery waar het zelfportret van Rembrandt hangt en werken van Leonardo da Vinci. Zoek je een historische stad, dan is York wellicht iets voor jou. Via smalle straatjes binnen de oude stadswallen prijkt het magische York Minster, de grootste gotische kathedraal van Noord-Europa. Een andere historische stad Oxford, staat bekend om de middeleeuwse universiteit en Brighton is een ander juweeltje dat aan zee ligt.

Engeland staat allereerst bekend om de (rode) dubbeldekkers, de bussen die je overal door de straten voorbij ziet zoeven. Dit is echt een kenmerkend straatbeeld voor het Verenigd Koninkrijk. Voetbal is een ander typisch Engels fenomeen, deze sport heeft vanuit Engeland de hele wereld veroverd. De Engelse humor is met recht droge humor te noemen. Monty Python en Mister Bean toveren wereldwijd en elke dag weer een glimlach op de gezichten van vele mensen. Nottingham kent iedereen wel! Het is onlosmakelijk verbonden met Robin Hood, de Engelse volksheld uit oude legenden.

Kamperen

Kwalitatief gezien zijn de campings in Groot-Brittannië en Noord-Ierland redelijk tot goed. De voorzieningen zijn meestal erg eenvoudig. Luxekamperen wordt echter steeds populairder. Een luxe huuraccommodatie is vaak standaard uitgerust met houten vloer, keukenblok met koelkast en comfortabel meubilair Britse campings kunnen 1 tot 5 sterren hebben. Volgens een nationaal systeem worden de campings hierop ingedeeld. De sterren staan voor het aantal faciliteiten die de camping aanbied, en niet de kwaliteit. Wild kamperen is verboden, uitsluitend met toestemming van de politie of landeigenaar kunt u ergens buiten een camping overnachten. Ook is er een mogelijk om binnen de stadsgrenzen van Londen te kamperen. In Londen zijn twee kampeerterreinen waar men maximaal 7 nachten in de zomer en 14 nachten in de winter kan kamperen

Betalen

In Groot-Brittannië en Noord-Ierland betaald men met de Britse pond (GBP). Naast de Britse pond zijn in Schotland ook Schotse ponden en in Noord-Ierland ook Noord-Ierse ponden in omloop. Buiten deze plekken kunt u hier niet mee betalen. De waarde is echter gelijk aan de Britse pond. Ook Man, Jersey, Guernsey, Gibraltar, Sint-Helena en de Falklands hebben hun eigen pond biljetten en worden vrijwel nergens anders geaccepteerd. Wissel overgebleven biljetten voor vertrek ter plaatse om voor Britse ponden. In Groot-Brittannië zijn veel geldautomaten (cashpotn of ATM) en Nederlandse bankpassen worden bijna overal geaccepteerd. Het is vak goedkoper om gebruik te maken van uw bankpas dan uw creditcard. Er geldt wel een maximum bedrag per dag en het is verstandig om niet teveel kleine bedragen op te nemen, aangezien uw bank per transactie een bedrag kan rekenen.

Klimaat

Groot-Brittannië heeft een uitgesproken zeeklimaat en wordt beïnvloed door de warme Golfstroom. De typische Britse buien zijn afkomstig van de sterke westenwind. Wanneer u achter heuvel- en bergruggen verblijft dan daalt daar de hoeveelheid neerslag en stijgen de temperaturen. In zomer regent het ongeveer net zoveel als in Nederland. Het zuiden van Groot-Brittannië is het warmer, in het zuidoosten is het het warmst. Noord-Ierland heeft een ander klimaat dan Groot-Brittannië. Door zijn gematigde klimaat wat wordt veroorzaakt door de Atlantische Oceaan is de temperatuur hier iets lager. In Noord-Ierland vriest het bijna nooit, en in zomer wordt het nooit echt warm. In Noord-Ierland is bijna altijd een verkoelend windje

Elektriciteit

Het geldende voltage in Groot-Brittannië en Noord-Ierland is 230 volt. In Engeland heeft u overal een verloopstekker nodig. Uw eigen stekkers kunt u niet gebruiken. De verloopstekker moet van het type G zijn of een wereldstekker zijn. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. In sommige oude gebouwen zijn nog stopcontacten met drie ronde gaten, hiervoor is een wereldstekker niet te gebruiken. Wanneer u in een hotel verblijft kunt u meestal bij de receptie een wereldstekker of verloopstekker lenen. Maar deze zijn ook te koop in diverse Nederlandse (reis)winkels.

Verkeersregels

Veel verkeersregels die in Engeland gelden ook in Nederland. Het grootste verschil is dat u links moet rijden en rechts moet inhalen. Parkeren doet u altijd aan de linkerkant van de weg (rijrichting), enkel op een eenrichtingsweg mag u ook rechts parkeren. OP bepaalde wegen zult u een rond bord met een rode rand en een blauw veld met daaroverheen een rood kruis tegenkomen. Dit is het bord voor de 'clearway'. Dit houdt in dat u hier niet mag stoppen. In stedelijke gebieden komen ook red routes voor waar een stopverbod geldt. Mocht u pech hebben of een ongeval, dan is het verboden om langs de snelweg uw auto te repareren of een gevarendriehoek te plaatsen. U dient zo snel mogelijk te worden weggesleept naar een veilige plek. Komt u onverhoopt met een lege tank, dan is het strafbaar om te stoppen op een vluchtstrook. Op de rotonde rijdt u met de klok mee. Bij het naderen van de rotonde moet u de richting aangeven die u na de rotonde wilt volgen. Wilt u naar links (een kwart rotonde), dan geeft u richting aan naar links; wilt u rechtdoor (halve rotonde), dan geeft u geen richting aan; wilt u naar rechts (driekwart rotonde), dan geeft u richting aan naar rechts. Bij het verlaten van de rotonde geeft u richting aan naar links. In Groot-Brittannië geldt niet 'Verkeer van links heeft voorrang'. In de praktijk heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang. Waar twee hoofdwegen elkaar kruisen dient u dan ook extra op te letten.

Kaart Engeland

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Engeland.