Tip
Duitsland

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Duitsland
Vlag van Duitsland Wapen van Duitsland
Duitsland
Basisgegevens
Officiële landstaal Duits
Hoofdstad Berlijn
Oppervlakte 357.121 km² [1] (2,3% water)
Inwoners 80.200.000 (2011)[2]
81.147.265 (2013)[3] (227,2/km² (2013))
Overige
Munteenheid Euro (EUR)
Nationale feestdag 3 oktober
Web | Code | Tel. .de | DEU | 49
Topografie
Duitsland

Algemeen

Duitsland is één van de grootste en machtigste landen van Europa die jaarlijks heel wat reizigers over de vloer krijgt. De internationale uitstraling van Duitsland als land en als grootmacht heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat heel veel reizigers van over de hele wereld zich aangesproken voelen. Is het de geschiedenis van het land die een grote aantrekkingskracht op u en ik uitoefent of is het de adembenemende natuur die op gepaste manier wordt afgewisseld door grote steden met sterke culturele invloeden? Er zijn heel veel verschillende redenen te bedenken voor de populariteit van Duitsland als vakantieland en dat is waarschijnlijk ook meer dan de grootste troef van dit imposante vakantieland.

Samen met de indrukwekkende natuur en de vele culturele mogelijkheden die u hier terug kunt vinden zorgt ook het prijsniveau van het land er voor dat veel reizigers uiteindelijk voor Duitsland als vakantiebestemming kiezen. Het is opvallend dat het prijsniveau in Duitsland toch aanzienlijk verschilt met andere populaire Europese vakantielanden. Wanneer we de gemiddelde kostprijs in Duitsland zouden vergelijken met die van bijvoorbeeld Frankrijk of Italië komt Duitsland ongetwijfeld als goedkoopste uit de bus. Dit biedt ook mensen met een beperkter budget de mogelijkheid om het beste uit hun vakantie te halen.

De lagere kostprijs heeft er in ieder geval niet voor gezorgd dat er moet ingeboet worden op vlak van mogelijkheden, want die zijn er in Duitsland bij de vleet. Of u nu graag een stad bezoekt of u gewoon geniet van de natuur, Duitsland biedt u perfect wat u zoekt. In het voorjaar of de zomer is vooral de streek van de Moezel met haar vele pittoreske wijndorpjes bijzonder populair, maar ook de romantische Rijnvallei verwelkomt graag gasten die er komen genieten van de unieke, warme en gastvrije sfeer die er hangt. Wanneer u als koppel gewoon op zoek bent naar een plaats om heerlijk tot rust te komen en van elkaar te genieten is de Rijnvallei in ieder geval een warme aanrader.

In het najaar en vooral tijdens de winter is een groot deel van Duitsland het decor van diverse wintersportvakanties. Skigebieden als Garmisch Partenkirchen, Winterberg en Willingen doen bij liefhebbers van de wintersport ongetwijfeld een belletje rinkelen. Duitsland staat wat wintersport betreft vaak in de schaduw van grote broer Oostenrijk, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. De infrastructuur van de skigebieden is uitstekend en er zijn meer dan voldoende mogelijkheden voor handen om er te overnachten. Daarnaast kunt u gewoon lekker op wintersport met de auto zonder dat u een volledige dag of langer onderweg bent, ideaal voor wie er eens een weekendje tussenuit wenst te knijpen.

U zult heel wat vakanties door moeten brengen in Duitsland wilt u kennismaken met het land in al haar facetten. Steden als Berlijn, Keulen en München zijn slechts enkele namen die een citytrip meer dan de moeite waard maken terwijl de natuur van de Eifel en het Zwarte Woud uitnodigt om op de gevoelige plaat vastgelegd te worden. Wintersporten doet u ook in het Zwarte Woud, maar ook in andere plaatsen zoals Winterberg en natuurlijk ook in de Beierse Alpen. Het mag duidelijk zijn dat Duitsland haar bezoekers heel wat te bieden heeft. De vele mogelijkheden, de uitstekende toeristische infrastructuur en het opvallend lage prijsniveau zorgen er hoe dan ook voor dat Duitsland voor werkelijk iedereen een geschikte vakantiebestemming is.

Tanken

Brandstof is in Duitsland goedkoper dan in Nederland. Sinds 2011 is Duitsland op griet schaal overgegaan op de verkoop van E10 brandstof wat een bijmenging heeft van 10% bio-ethanol. Vaak is Euro 95 nog wel beschikbaar aan de pomp. LPG is overal goed verkrijgbaar, er zijn bijna 6000 LPG stations in Duitsland. U kunt gebruik maken van de Europa nippel. Bij elk tankstation kunt u contant of met uw creditcard betalen. Bij onbemande tankstations kunt u met uw creditcard betalen. Vaak wordt er wel een borgsom van 100,- tot 150,- van uw rekening afgeschreven. Een aantal dagen later wordt dit bedrag weer teruggestort. Soms kan dit wel twee weken duren. Tankstations langs de Autobahn zijn meestal 24 uur per dag geopend. Ander tankstations zijn over het algemeen open van 8-20 uur. In grote steden vaak iets later en in kleinere plaatsen zijn de tankstations eerder gesloten

Kamperen

Campings in Duitsland zijn kwalitatief heel goed. In het oosten van Duitsland is de kwaliteit iets minder goed en dit ziet u vooral terug in de voorzieningen. In Duitsland zijn er speciale plaatsen voor campers. Dit aantal groeit. Meestal zijn dit eenvoudige plaatsen op weilanden en parkeerplaatsen die netjes onderhouden zijn. Deze camperplaatsen vindt je vooral buiten de bebouwde kom en vlakbij jachthavens en bij toeristische attracties. Voor de campers ijzen speciale voorzieningen zoals water, elektriciteit en het lozen van afvalwater. Duitse campings kunnen vrijwillig worden ingedeeld via een nationaal systeem van de Deutsche Tourismusverband. De campings worden beoordeeld op het aantal faciliteiten en daar krijgen ze sterren voor. Duitsland scoort heel hoog voor voorzieningen voor de gehandicapte kampeerder. Op Duitse campings zijn maar weinig binnen-of buiten zwembaden.

Tolwegen

Voor toeristen zijn de wegen in Duitsland op dit moment nog tolvrij. Wellicht dat deze regel in 2015 wordt gewijzigd waardoor voertuigen met een buitenlands kenteken wel tol moeten gaan betalen. Op een aantal privé weggetjes in de bergen van Beieren wordt soms een kleine vergoeding gevraagd. Vrachtverkeer moet op snelwegen wel tol betalen, maar sinds 2012 ook op een aantal secundaire vierbaanswegen. De tol wordt geheven door middel van elektronische kastjes. Met name in de deelstaten Hessen, Baden-Württemberg en Beieren kunt u de zogenaamde Bundesstrassen tegenkomen. Kijkt u voor meer informatie over tolwegen voor vrachtverkeer op toll-collect.de.

Auto huren

Vanaf 75,- euro per dag en vanaf 250,- euro per week kunt u in Duitsland een auto huren. De tarieven kunnen wel heel erg verschillen per verhuurder. Auto's kunt u huren op vliegvelden op stations en in steden.

Om in Duitsland een auto te huren moet u minimaal 18 zijn. Soms moet u ouder zijn dan 21. U moet minimaal 2 of 3 jaar in het bezit zijn van uw rijbewijs. Soms is de minimumleeftijdsgrens voor verhuur 25 jaar, of is de verzekering duurder als u jonger bent dan 25. Ook houden sommige verhuurbedrijven een maximumleeftijd aan. U kunt in Duitsland alleen een auto huren met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Ook wordt contant geld niet als borgsom geaccepteerd Een auto huren in Duitsland is niet veel goedkoper dan in Nederland. Er zijn veel verschillende aanbieders die auto's verhuren. Het is verstandig om met de huurauto in Duitsland te blijven. De grens oversteken is officieel verboden. Ook is autohuur mogelijk op alle vliegvelden en economisch belangrijke gebieden zoals Berlijn, Munchen, Hamburg, Leipzig, Frankfurt, Dusseldorf, Keulen en Niederrhein. Let er tijdens winterse omstandigheden op dat uw huurauto ook van een goede winteruitrusting is voorzien.

Winterbanden

Als het sneeuwt of ijzelt of glad is op de weg, zijn in Duitsland winterbanden verplicht Dit geldt ook voor Nederlandse auto's. Winterbanden zijn voorzien van de M+S, en alleen die banden worden door de Duitse wet beschouwt als winterbanden. Het is overigens veiliger om winterbanden te hebben met het M+S symbool en het sneeuwvlokjessymbool. De Duitse wet beschouwt banden en vierseizoensbanden met de aanduiding M+S als winterbanden. Deze banden zijn echter voor uw eigen veiligheid niet altijd geschikt voor winterse omstandigheden. Daar heeft u banden met een sneeuwvloksymbool voor nodig. De profieldiepte van winterbanden moeten minimaal 1,6 mm diep zijn, maar een profieldiepte van 4 mm wordt aanbevolen. Houdt u zich ook aan de maximumsnelheid die u mag rijden met de winterbanden. Dit wordt aangegeven met een lettercode aan de zijkant van de banden. Winterbanden zijn niet verplichte voor aanhangers.

Verkeersregels

Bij pech mag u niet met uw voertuig langs de weg blijven staan. Uw auto moet worden weggesleept naar de dichtstbijzijnde garage, om daar gerepareerd te worden. U moet uw gesleepte auto zo kort mogelijk over de snelweg vervoeren. Het is verboden om een auto de snelweg op te slepen, en bent u al op de snelweg, dan moet u er de eerste afslag weer af. Beide auto's moeten de alarmlichten aanzetten en mogen maximaal 80 km/h rijden.

Bij pech of een ongeval zet u de alarmlichten aan en moet u de gevarendriehoek op ongeveer 200 meter achter de auto plaatsen, maar niet als dit u in gevaar kan brengen. Net als in Nederland geeft u voorrang aan lijnbussen en schoolbussen. Ook heeft een bestuurder op de rotonde voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden. Stijgend verkeer heeft voorrang op dalend verkeer. Bij een verkeersbord met een inhaalverbod mag u geen auto's inhalen maar wel een motor. Kinderen onder de 1,50 en onder de 13 jaar, moeten een kinderzitje of op een zitverhoger met de veiligheidsgordels vast. Huisdieren worden gezien als lading en moeten ook vastgezet worden. Voor een vervoersmiddel dat minder weegt dan 3500 kilo geldt geen maximumsnelheid. Campers zwaarder dan 3500 kilo mogen maximaal 100 km/h. Auto's met caravan of aanhanger mogen maximaal 80 km/h. Het strafpunten systeem dat in Duitsland geldt is ook van toepassing op buitenlanders. Bij achttien strafpunten wordt uw rijbevoegdheid ontzegt. Voor de hoogte van de boetes kijkt u op de ANWB website.

Elektrisch rijden

Met ongeveer 3000 oplaadpunten in Duitsland is het aantal redelijk te noemen. In Duitsland is het aantal oplaadpunten minder centraal geregeld georganiseerd dan in Nederland. Er zijn tientallen aanbieders van oplaadpunten, wat betekent dat u verschillende laadpassen en codes nodig heeft. In het oosten van Duitsland zijn minder oplaadpunten. Kijk voor een kaart met de locaties op bem-ev.de of oplaadpalen.nl.

Verkeersinformatie

24 Uur per dag wordt op DeutschlandFunk (DLF) landelijke verkeersinformatie uitgezonden. Dit gebeurt elk uur na het nieuws. De frequenties vindt u op dradio.de. Op adac.de vindt u veel verkeersinformatie. ADAC is de Duitse Autombielclub, zij verzorgen ook de lokale verkeersinformatie. Actuele verkeersinformatie in het Duits kunt u verkrijgen bij de Westdeutsche Rundfunk via tel. 0221 16 80 30 50

Ambassades

Nederlandse ambassade in Duitsland
Klosterstrasse 50
10179 Berlijn
Telefoon: +49-30209560
Website: deutschland.nlbotschaft.org

Duitse ambassade in Nederland
Groot Hertoginnelaan 18-20
2517 EG Den Haag
Telefoon: 070-3420600
Website: den-haag.diplo.de

Duitse consulaat in Amsterdam
Honthorststraat 36-38
1071 DG Amsterdam
Telefoon: 020-5747700
Website: niederlande.diplo.de

Kaart Duitsland

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Duitsland.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 9 mei 2011 (via Destatis)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)