Tip
Denemarken

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Kongeriget Danmark
Vlag van Denemarken Wapen van Denemarken
Denemarken
Basisgegevens
Officiële landstaal Deens
Hoofdstad Kopenhagen
Oppervlakte 43.094 km² [1] (1,6% water)
Inwoners 5.349.212 (2001)[2]
5.556.452 (2013)[3] (128,9/km² (2013))
Overige
Munteenheid Deense kroon (DKK)
UTC +1 (zomer +2)
Web | Code | Tel. .dk | DNK | 45
Topografie
Denemarken

Algemeen

Denemarken is voor velen nog steeds het land van de sprookjes van Hans Christian Andersen. De unieke stijl van het land en zijn grote steden heeft ook wel iets sprookjesachtig. De kleuren die terug te vinden zijn in het straatbeeld zorgen er in combinatie met de eigenzinnige architectuur van het land voor dat u zich hier meermaals in een sprookje zult wanen. Liefhebbers van architectuur en sprookjes komen in dit land dus zeker aan hun trekken, maar er is meer, veel meer. Denemarken kennen we natuurlijk allemaal van haar bekende hoofdstad Kopenhagen, maar deze vormt lang niet de enige reden om een bezoek te brengen aan dit Noord-Europese land. Vooral in de winter is het er immers vaak heerlijk vertoeven wanneer de landschappen ondergedompeld worden in een wit deken en de warme gloed van een vurig brandend haardvuur de pittoreske huisjes verlicht. Hoewel Denemarken in de winter dus zeker een warme aanrader is loont het ook in de zomer absoluut de moeite om een bezoek te brengen aan dit Scandinavische land.

Hoe koud het er in de winter kan worden, des te warmer wordt het in de zomer. Waar de temperaturen in de winter nauwelijks boven het vriespunt uitkomen in grote delen van Denemarken kan het er in de zomer tot ruim 20 graden warm worden. Verwacht hier natuurlijk geen tropische temperaturen, maar bij 20 graden en een mooie zon aan de hemel kan de temperatuur er al snel behoorlijk aangenaam worden. Zeker wanneer u van plan bent om een rondreis te maken door Denemarken in de zomer kunt u doorgaans overal wel rekenen op aangename temperaturen.

Let wel, ook in de zomer is er in Denemarken steeds kans op wat neerslag. Grote hoeveelheden vallen er echter eerder zelden. Wanneer u in de zomer naar Denemarken afreist heeft u als reiziger nog één groot extra voordeel. Denemarken beschikt dankzij zijn noordelijke ligging over meer zonuren dan Nederland wat deels te maken heeft met het feit dat het er langer licht is. Ook indien u, uw vakantie optimaal wenst te benutten is Denemarken dus een absolute aanrader.

Bent u niet van plan om een volledige vakantie door te brengen in Denemarken, maar ziet u een leuke citytrip wel zitten? In dat geval kunnen we u de Deense hoofdstad Kopenhagen warm aanbevelen. Kopenhagen is een stad die zowel jong als oud heel wat te bieden heeft. De Deense hoofdstad is in eerste instantie naar de verblijfplaats van de Kleine Zeemeermin, u vindt er ook prachtige kastelen terwijl de jongsten onder ons zich kunnen uitleven in het wereldberoemde Tivoli-pretpark. Kopenhagen heeft, mede dankzij haar uitstekende toeristische infrastructuur, reizigers dan ook heel wat te bieden.

Denemarken is een leuke vakantiebestemming voor iedereen die er van houdt om kennis te maken met niet zo alledaagse vakantiebestemmingen. Wanneer u in de winter naar Denemarken afreist zult u kunnen genieten van de warme winterse taferelen terwijl u in de zomer gewoon van een zeer ontspannende vakantie kunt genieten in een rustige, mooie omgeving waarin u optimaal kunt genieten van de natuur en het bijzondere karakter van de Deense landschappen. Het huren van één van de vele vakantiehuisjes kan dit gevoel alleen maar versterken. We wensen u in ieder geval een zeer fijne vakantie toe in het prachtige Denemarken.

Tanken

Euro 95 en Superplus zijn goedkoper en LPG is tot wel 45% duurder dan in Nederland. LPG is maar op weinig plaatsen verkrijgbaar. Kijk voor het aanbod van LPG stations op mylpg.eu. Voor het tanken van LPG in Denemarken heeft u een Italië nippel nodig. Bij alle tankstations kunt u contant betalen of met de creditcard. Bij onbemande tankstations tankt u met uw creditcard, maar er wordt ook een borg ingehouden van 100 tot 150 euro. Dit bedrag wordt na een aantal dagen, en soms wel twee weken, op uw rekening teruggestort. In grote steden zijn tankstations dag en nacht egopens en op andere plekken zijn de tankstations geopend van 6/7 uur tot 23/24 uur. Op veerboten mag u niet altijd een gevuld reservetankje bij zich hebben.

Auto Huren

Denemarken is een gastvrij land wat prima te verkennen is met de auto. Je kunt er zelf naartoe rijden of ter plekke een auto huren. Wanneer je met je eigen auto van plan bent om Denemarken te gaan verkennen, bedenk dan dat je voorbereid moet zijn op alle verplichtingen die gelden voor de landen waar je doorheen rijdt. Als je van te voren de auto een extra onderhoudsbeurt geeft is dat alleen maar beter voor je eigen gevoel. Je bent er dan ook geruster op dat je een fijne reis gaat hebben. Daarom is het aan te raden om hier gebruik van te maken, daarnaast dien je de verzekeringspapieren mee tenemen, zorg ook dat deze goed in orde zijn. Als je bang bent voor pech onderweg dan kun je denken aan ANWB buitenland. Dit zal er voor zorgen dat je hier goed op weg wordt geholpen wanneer je pech hebt onderweg. Let dan ook goed op dat je de overnachting en het vervangend vervoer er bij gaat regelen. Dan kun je als je pech hebt met de auto in ieder geval ergens slapen en de volgende dag je reis voort zetten met een vervangende auto. Als je jezelf goed wilt kunnen redden in Denemarken, is het goed om een boekje aan te schaffen met de taal. Op deze manier kun je jezelf in ieder geval verstaanbaar maken als je met de auto naar Denemarken gaat. Vanaf 90 euro per dag huurt u in Denemarken een kleine auto. Voor een week betaalt u ongeveer 225 euro. Autoverhuurbedrijven vindt u op vliegvelden en in vrijwel alle steden. Om een auto te kunnen huren in Denemarken moet u minstens 23 zijn en een geldig rijbewijs bezitten. Ook moet u minimaal 2 jaar in het bezit zijn van dat rijbewijs. Soms is de minimumleeftijd 25 of zelf 28 jaar. Ook kan het zijn dat de verzekering duurder is als u jonger bent dan 25 of 28. Een aantal verhuurbedrijven houden ook een maximum leeftijd aan. Alleen met een creditnaam op naam van de hoofdbestuurder kunt u in Denemarken een auto huren. Contant geld wordt niet als borgsom geaccepteerd.

Tolwegen

Alhoewel er in Denemarken geen tolwegen zijn, moet u bij Grote Belbrug en Sontbrug wel tol betalen. Dit kunt u contant doen met Deense kronen of euro's. Bij de Sontbrug kunt u ook in Zweedse kronen betalen. Ook worden creditcards en vaak ook Nederlandse betaalpassen geaccepteerd. Let dan op borden met het Maestro logo. Voor een enkele reis met de auto of busje tot 6 m betaalt u voor de Grote Belbrug 33 euro en voor de Sontbrug 46 euro. Reist u met de motor dan betaalt u bij de Sontbrug 24 euro en voor de Grote Belbrug 18 euro. Met de voet of met de fiets kunt u deze bruggen niet oversteken. Hiervoor moet u de trein nemen die u over de brug zal brengen.

Kamperen

Campings in Denemarken zijn meestal van een zeer goede kwaliteit, en vaak kleinschalig. Vrijwel alle campings beschikken over (soms zeer luxe) kookgelegenheid, veelal met bijbehorende eetruimte. Ook is het sanitair meestal brandschoon. Vaak zijn de standplaatsen ook erg groot. Veel campings bieden ook "Family rooms", dit zijn kleine badkamers met toilet, douche en wastafel. Hiervoor moet u wel extra betalen. In het hoogseizoen kan dit soms tot tekort aan faciliteiten leiden. Denemarken kent een nationaal systeem om campings in de delen. Dit gaat dan niet om de kwaliteit van de camping, maar om het aantal faciliteiten

Winterbanden

Denemarken kent geen enkele verplichting voor het voeren van winterbanden en/of sneeuwkettingen. Het is toegestaan om spijkerbanden te voeren tussen 1 november en 15 april. Het is belangrijk dat je de reis naar Denemarken goed voor gaat bereiden als je met de auto gaat, het is dan ook aan te raden dat je voldoende eten en drinken meeneemt, dan hoef je hier niet speciaal voor te stoppen.

Medische zorg

De medische zorg in Denemarken is uitstekend te noemen. Natuurlijk moet u voor dat u op reis gaat een goede reisverzekering afsluiten en moet u mogelijk contant betalen als u medische zorg nodig heeft. Wanneer u wordt opgenomen in een ziekenhuis, of wanneer u andere medische zorg nodig heeft dan is het slim om direct contact op te nemen met uw verzekering. Bij een Deense apotheek (herkenbaar aan het groene kruis) kunt u alleen geneesmiddelen krijgen die door een Deense of andere Scandinavische arts zijn voorgeschreven. Neem een kleine voorraad van uw eigen geneesmiddelen mee op reis en vraag uw arts om een recept. Als u medicijnen mee wilt nemen die onder de Opiumwet vallen, dan dient u een medische verklaring aan te vragen en die mee te nemen. Op farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen.

Ambassades

Nederlandse ambassade in Denemarken
Toldbodgade 33
1253 Kopenhagen
Telefoon: +45-33707200
Website: denemarken.nlambassade.org

Denemarkse ambassade in Nederland
Koninginnegracht 30
2514 AB Den Haag
Telefoon: 070-3025959
Website: nederlandene.um.dk

Kaart Denemarken

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in Denemarken.


  1. (en) Verenigde Naties 2011 (exclusief de Faeröer en Groenland)
  2. (en) Laatste census 1 januari 2001 (exclusief de Faeröer en Groenland) (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)