Tip
België

Uit VakantieWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Koninkrijk België
Flag of Belgium.svg Great coat of arms of Belgium.svg
België
Basisgegevens
Officiële landstaal Nederlands, Frans, Duits
Hoofdstad Brussel
Oppervlakte 30.528 km² [1] (6,2% water)
Inwoners 10.296.350 (2001)[2]
11.099.554 (2013)[3] (363,6/km² (2013))
Overige
Munteenheid Euro (EUR)
UTC +1 (zomer +2)
Web | Code | Tel. .be | BEL | 32
Topografie
België

Algemeen

België mag dan één van de kleinste landen van Europa zijn, toch heeft dit land reizigers heel wat te bieden. De eerste kennismaking met België begint waarschijnlijk met de hoofdstad Brussel. Brussel is een stad die zich perfect kan meten met andere Europese hoofdsteden en grootsteden. In Brussel vinden reizigers verschillende interessante musea terug, kunnen ze naar hartenlust winkelen in één van de vele bekende winkelstraten en kunnen ze de dag op gepaste wijze afsluiten in de Brusselse uitgaansbuurt of in één van de vele restaurants. Ook voor wie liever gewoon een filmpje meepikt of een concert gaat beluisteren zijn er meer dan voldoende mogelijkheden voor handen.

Toch is België zoveel meer dan Brussel alleen. Wanneer u van plan bent om een citytrip naar België te doen komt Brussel natuurlijk als eerste in het rijtje voor, maar er is meer. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de bekende havenstad Antwerpen. Antwerpen beschikt niet alleen ook over een luchthaven, er valt ook heel wat te beleven. Volgens sommige toeristen en reizigers is een bezoek aan Antwerpen gelijkwaardig aan een bezoek aan de hoofdstad Brussel en zij kunnen het weten! Leuk is ook dat beide steden niet zo ver van elkaar verwijderd liggen waardoor u ze ook nog eens perfect kunt combineren.

Heel wat reizigers die er voor kiezen om een citytrip te ondernemen naar België maken echter ook kennis met steden als Brugge en Gent. Brugge wordt wel eens het Venetië van het Noorden genoemd en weet daardoor iedere reiziger wel te bekoren. De vele Middeleeuwse straten zorgen er in combinatie met de prachtige architectuur voor dat iedere reiziger zich hier weer heel even terug in de Middeleeuwen waant. Een boottocht op de Brugse Reien is voor iedere bezoeker van de stad in ieder geval een aanrader. Op en half uur van Brugge vinden we Gent terug, alweer een stad die een bezoek meer dan waard is. Met prachtige bouwwerken zoals het Gravensteen, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal staat ook deze stad op de kaart van toeristisch België.

Heeft u het niet zo begrepen op steden en wenst u liever de rust en kalmte op te zoeken van de natuur? Ook dat is in België geen probleem. Avontuurlijke reizigers kunnen hun hart ophalen in de Ardennen waar verschillende leuke parcours terug te vinden zijn in een boeiend en prachtig decor. Een andere aanrader is Limburg. Limburgers staan bekend als zeer vriendelijke en gastvrije mensen, maar ook de steden en omgevingen zijn ongetwijfeld de moeite waard. Steden als Genk en Hasselt zijn een bezoekje waard en kunnen perfect gecombineerd worden met een leuke fietstocht in de wijde natuur. Limburg beschikt over heel wat leuke fiets- en wandelpaden die u stuk voor stuk door prachtige landschappen begeleiden.

Bovenstaande toont op een eenvoudige manier aan dat België veel veelzijdiger is dan de meeste reizigers op het eerste zicht vermoeden. Het klopt dat België op vlak van omvang het onderspit moet delven met buurlanden als Frankrijk en Nederland, maar toch heeft het land toeristen heel wat te bieden. De vele leuke steden, de prachtige natuur en de ontspannende momenten aan het strand in de zomer zorgen er voor dat iedere reiziger zich hier meer dan welkom voelt.

Tanken

Alle verschillende soorten brandstof zijn in België overal goed verkrijgbaar. Alleen als uw auto op aardgas of bio ethanol loopt is het verstandig van te voren uit te zoeken waar de tankpunten zijn. Bij LPG wordt in België gebruik gemaakt van een schroef aansluiting. As uw auto een bajonetaansluiting heeft, heeft u een Europa nippel nodig om te kunnen tanken. Euro 95, Superplus 98 en LPG zijn in België goedkoper dan in Nederland. De prijs van diesel is ongeveer gelijk. Bij alle tankstations kunt u contant of met de creditcard betalen. Bij onbemande tankstations wordt naast het bedrag voor de brandstof vaak ook een borg van uw rekening geschreven. Dit bedrag ligt tussen de 100,- en 150,- euro. Na een aantal dagen wordt deze borg verrekend met het bedrag waar u voor getankt heeft en krijgt u de rest teruggestort. Soms kan dit twee weken in beslag nemen. Langs de snelweg zijn veel tankstations 24 uur open, andere tankstations zijn veelal open van 08:00-20:00. Op zondag gaan de tankstations twee uur later open en sluiten een uur eerder

Kamperen

Kwalitatief zijn de campings in redelijk tot goed. U kunt kiezen voor verschillende soorten kamperen, zoals Camping à la ferme: kamperen bij de boer, of Camping naturiste: naturistencamping. De hoeveelheid speciale camper plaatsen buiten de campings om groeit, dit zijn vaak eenvoudige plaatsen vlakbij een haven of toeristische trekpleister. of net buiten de bebouwde kom. Deze plaatsen zijn voorzien van een aansluitpunt voor water, elektriciteit en het lozen van afvalwater. Belgische campings worden ingedeeld in sterren. Deze sterren staan niet voor de kwaliteit van de camping, maar voor het aantal faciliteiten.

Auto huren

In België huurt u al een auto vanaf  ?200,- per week of vanaf ?75,- per dag. Auto's zijn veelal te huur op vliegvelden en in grote steden. Om in België een auto te kunnen huren moet u minstens 21 en soms 23 jaar zijn. Dit mag het verhuurbedrijf zelf bepalen. Ook hangt dit samen met wat voor een auto u wilt huren. Vrijwel overal moet u minimaal 1 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Bij sommige auto verhuurbedrijven is de minimumleeftijd om een auto te huren 25 jaar, of de verzekering van de auto is duurder als u jonger bent dan 25. Alleen met een creditcard op naam van de hoofdbestuurder kunt u een auto huren. Een borgsom in contact geld wordt bijna nergens geaccepteerd

Wildkamperen

In België is vrij kamperen niet verboden. Wel moet er toestemming zijn van de lokale overheid, de politie of de evenaar van de grond, anders loopt u kans dat u een boete krijgt. U mag niet vrij kamperen langs de kust van Vlaanderen. dat is verboden. Wel kunt u gebruik maken van parkeerterreinen langs snelwegen, u mag dan enkel overnachten in uw auto, caravan of camper. U mag niet langer dan 24 verblijven. Ook is er een België het 'paalkamperen'. In verschillende bosgebieden staan palen(waterpompen) waarin binnen een straal van 10m gekampeerd mag worden. met maximaal 3 tentjes en 10 personen mag u hier maximaal 48 uur staan

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt in België steeds populairder. Het aantal oplaadpunten is daarom ook redelijk groot. Met name in de randstad is elektrisch rijden erg in trek. Over heel België zijn ongeveer 420 oplaadpunten verspreid. Voor het rijden met een elektrisch voertuig in België hoeft u daarom geen hindernissen te verwachtten. Toch is het verstandig om van te voren te bekijken waar de oplaadpunten zich bevinden. Op deze kaart vindt u alle oplaadpunten in België asbe.be/nl/ laadpunten.

Ambassades

Nederlandse ambassade in België
Kortenberglaan 4-10
1040 Brussel
Telefoon: +32-26791711
Website: belgie.nlambassade.org

Belgische ambassade in Nederland
Alexanderveld 97
2585 DB Den Haag
Telefoon: 070-3123456
Website: diplomatie.belgium.be/netherlands

Kaart Belgie

Google Maps
Bing Maps
Mapquest

Weerbericht

Kijk hier voor het actuele weer in België.


  1. (en) Verenigde Naties 2011
  2. (en) Laatste census 1 oktober 2001 (via V.N.)
  3. (en) Niet officiële schatting CIA Factbook juli 2013 (berekend door US Bureau of the Census)